Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 01 december 2009 @ 21:32 door herman_dad , 820 keer bekeken

CDA: Europese vlag op Kamer en rijksgebouwen

DEN HAAG -  Als het aan het CDA ligt, wappert binnenkort de Europese vlag naast de Nederlandse vlag op overheidsgebouwen in het land en op het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel van deze partij heeft dat dinsdag voorgesteld tijdens het debat over de Staat van de Europese Unie.

Ormel verwijst hierbij naar de historische gebeurtenis dinsdag: op 1 december is het verdrag van Lissabon in werking getreden. Dat betekent onder meer dat de nationale parlementen nu formeel zijn betrokken in het Europese besluitvormingsproces. Een wapperende blauwe Europese vlag met gele sterretjes zal de Europese identiteit bevorderen, denkt Ormel. „Een vlag spreekt mensen aan”, zei hij.

 

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) vindt het idee sympathiek maar volgens hem staat het beheerders van rijksgebouwen al vrij dit te doen. Alleen de Tweede Kamer wilde dit vorig jaar niet op het eigen gebouw. Volgens Timmermans hebben de meeste EU-lidstaten al een EU-vlag naast de nationale vlag wapperen. Het is echter niet de bedoeling om de vlagvoering officieel te maken.

 

De VVD wil toe naar een ander begrotingssysteem voor de EU. De EU krijgt nu nog inkomsten binnen via de douane, btw-afdracht en een deel van het bruto nationaal product (bnp) van een land. Tweede Kamerlid Han ten Broeke wil dat lidstaten alleen nog 0,55 procent van hun bnp afdragen. Hij vindt dat eerlijker en solidair.

 

Wat de liberalen betreft gaat het budget van de EU ook omlaag. In plaats van 141 miljard euro in 2010 is volgens de VVD 68 miljard genoeg, zo staat in een pamflet. Ook Nederland gaat er netto 2 miljard euro op vooruit. De andere fracties waren niet overtuigd van het plan. Ook Timmermans wees erop dat het lastig is een verlaging af te spreken en dat een halvering zeker niet lukt.

 

De voorstanders van de EU waren blij dat 'Lissabon' in werking is getreden. Maar tegenstander SP vond het geen blijde dag. Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel zal aan dit verdrag altijd blijven kleven dat de bevolking buitenspel is gezet doordat er geen tweede referendum kwam.

 

Premier Jan Peter Balkenende was het hier niet mee eens. Volgens hem moet je uitgaan van de Tweede Kamer als vertegenwoordiger van de bevolking. Volgens hem moet je niet aan dat principe tornen.

Bron: De Telegraaf, 01-12-09Reacties

 • Gotspe
  maandag 1 juli 2019, 15:01

  Goede middag heer 'Molen'? Ook heel Nedederlands?? Maar heeft u het boek Van Homo sapiens naar de homo galacticus ook gelezen? Dan zult u zien, het maakt helemaal niet meer uit welke vlag of paspoort, nationaliteit, land of statenbond er is? Niet belangrijk, we moeten zo snel mogelijk één wereld vormen, letterlijk in alles en waarom? Dat lees je in het boek exact waarom, dus vandaar mijn vraag.

  Nu ik moet weer verder hier, zag uw beichtje pas nu staan. Ik wens allen in Holland nog een mooie zondagavond daar. 

   

 • molen
  woensdag 17 april 2019, 12:56

  Ik vind dat de Europese vlag niet naast de Nederlandse vlag moet wapperen. Dat doen ze maar in Brussel bij de Europse gebouwen, en niet hier.

 • jeroen007
  maandag 15 februari 2010, 17:14
  goedenavonden ik denk ook wel dat de europesenvlag wel meer mag gezien worden en dan naast de nederlandsenvlag wel ja. pretige avonde voor alle leden vanavond. Jeroen
 • herman_dad
  dinsdag 5 januari 2010, 22:23
  Persoonlijk vindt ik dat de Europese vlag dan ook wel meer dan nu mag worden getoond. In veel andere EU-landen ZIE je dat ook, b.v. zelfs op het stadhuis/stadsdeelkantoor en andere officiele gebouwen.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.