43 keer bekeken

PRESIDENT MACRON en zijn politiek

 • woensdag 07 november 2018 @ 00:55
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, AANSLAG OP PRESIDENT MACRON VOORKOMEN? Zes rechts-extremisten opgepakt hiervoor, maar kennelijk nog zeer 'amateuristische plannen'. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Zes rechts-extremisten opgepakt voor beramen aanslag op Macron

  GISTEREN, 14:47

  AANGEPAST GISTEREN, 19:26

  BUITENLAND

  Macron vandaag in Verdun voor de herdenkingen van het einde van de Eerste Wereldoorlog EPA

  In Frankrijk zijn zes mensen gearresteerd omdat ze ervan worden verdacht dat ze een aanslag op president Macron wilden plegen. Volgens een bron dicht bij het onderzoek hadden ze een vaag en nauwelijks uitgewerkt plan voor een gewelddadige actie tegen de president. Tegen hen is een onderzoek begonnen wegens "terroristische samenzwering".

  De Franse minister van Binnenlandse Zaken meldt dat de zes afkomstig zijn uit de rechts-extremistische hoek. Het zijn vijf mannen en een vrouw in de leeftijd van 22 tot 62 jaar.

  Ze werden gearresteerd in drie verschillende delen van Frankrijk: een in de Bretonse stad Rennes, een in de Alpenregio ten zuidoosten van Lyon en vier in het noordoosten bij de grens met België, Luxemburg en Duitsland.

  Zondag waarschuwde Macron voor het gevaar van extreemrechtse bewegingen in Europa. Hij zei dat de toegeeflijkheid tegenover extreemrechts in de jaren 20 en 30 de opkomst van Mussolini en Hitler mogelijk maakte.

  Macron is vandaag in Verdun voor de herdenkingen van het einde van de Eerste Wereldoorlog, over vijf dagen honderd jaar geleden. Komend weekeinde ontvangt hij president Trump.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • maandag 17 september 2018 @ 00:45
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, PRESIDENT MACRON WIL NIEUWE EUROPESE BEWEGING starten, ook in Nederland. HET ZOU INDERDAAD NODIG ZIJN om een politiek tegenwicht te bieden aan de opkomende populistische partijen in de hele EU. Overigens worden deze partijen vaak ook weer uitgesloten door de andere partijen, een 'cordon sanitaire', muv Italie en ook, zie overige rubrieken hier, Hongarije o.a. Doch in Italie is de huidige regeringspartij in principe niet tégen de EU nu ze aan de regeringsmacht zijn... opmerkelijk ook weer. 

  Zie en lees verder art. van MOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Macron wil nieuwe Europese beweging starten, ook in Nederland

  GISTEREN, 10:07

  BUITENLAND

  AFP

  GESCHREVEN DOOR

  Frank Renout en Bert van Slooten redacteur Economie

  De beweging van de Franse president Macron komt ook Nederland opschudden. Komende week bezoekt de partijleider Christophe Castaner van En Marche ons land. De bedoeling is om een nieuwe Europese beweging te starten; een soort platform waar bestaande partijen en politici zich bij kunnen aansluiten.

  De nieuwe beweging moet mensen uit verschillende politieke hoeken aanspreken, maar vooral ook mensen die nog helemaal niet politiek actief zijn. De VVD en D66 willen zich wel bij het nieuwe platform aansluiten, maar aarzelen nog over hoe ze dat doen.

  Ze willen hun huidige partij in het Europees Parlement, de Europese liberalen Alde, niet meteen bij het oud vuil zetten.

  Grande Marche de l'Europe

  Over anderhalve week gaat La République En Marche (LREM) van Macron de balans opmaken van een 'Grande Marche de l'Europe', een soort informele volksraadpleging die is gehouden onder Fransen over de toekomst van Europa. Dat moet uitmonden in een aantal concrete ideeën voor de verkiezingscampagne. Partijleider Christophe Castaner kondigde op Twitter al een "progressief en ambitieus project voor Europa" aan.

  En, schreef Castaner tussen neus en lippen door: na Rome, Madrid, Brussel en Warschau, komt hij nu ook naar Nederland. In ons land zijn zeker vijf LREM-comités actief. En president Macron kan uitermate goed overweg met Mark Rutte. Die liefde wordt dus bezegeld met een bezoek van de Franse partijleider Castaner.

  Vorige week zagen de leiders elkaar ook al in Luxemburg waar de Benelux-premiers een informele ontmoeting hadden met de Franse president. Daar werd afgesproken om de komende Europese verkiezingscampagne in ieder geval samen op te trekken.

  Nek-aan-nekrace

  Voorlopig heeft Macron de tijd, maar de Franse president voelt de hete adem van het populisme in zijn nek. In Europa, maar zeker ook in eigen land. Volgens een peiling van afgelopen vrijdag zijn de LREM van Macron en de partij van Marine Le Pen, de Rassemblement National, verwikkeld in een nek-aan-nekrace.

  Als de Europese verkiezingen van volgend jaar nu zouden worden gehouden, krijgt Macrons partij 21,5 procent van de stemmen en Le Pens partij 21 procent. Het verschil is nihil.

  Als de Fransen wordt gevraagd wat voor hen de belangrijkste verkiezingsthema's zijn, zeggen ze: koopkracht, immigratie en veiligheid. Die peiling is belangrijk voor Macron, ook in het kader van zijn kruistocht tegen het Europese populisme, waarvoor hij ook Europese hoofdsteden langsgaat.

  "Ik ga de strijd aan met nationalisten en iedereen die haat zaait", zei hij eind vorige maand in Kopenhagen. Maar terwijl hij Europees lobbyt, daar een strijd voert van 'progressieven' tegen 'populisten', en probeert de handen ineen te slaan met Merkel, komt er nu dus forse tegenwind uit eigen land.

  Minder populair

  In Frankrijk zelf worstelt Emmanuel Macron. Zijn populariteit is recent flink gedaald. En Marine Le Pen scoort dus heel behoorlijk, hoewel zij en haar partij geplaagd worden door juridische schandalen en financiële problemen. Een goede score voor Le Pen zou ook een symbolische nederlaag voor de zittende president zijn.

  Er is nog een lange weg te gaan, zei een LREM-adviseur afgelopen week tegen de NOS. De peilingen die nu worden gehouden zijn te voorbarig, voegde ze toe. Er zijn nog niet eens kandidaten voor de Europese verkiezingen bekend, noch partijprogramma's. Maar dat zal snel veranderen.

  Meer Europees nieuws volgen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief Brussel Inside, waarin de Europa-correspondenten van de NOS opinies, geruchten en reportages hebben verzameld. De nieuwsbrief verschijnt iedere zondagochtend.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 24 juli 2018 @ 00:30
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, 'zaak lijfwacht Macron heeft te maken met vriendjespolitiek' zegt Franse politiechef. Ach, overal hetzelfde, in de basis is zelfs 'partijpolitiek' en verkiesbaar stellen primair 'vriendjespolitiek' alleen al... 

  Zie en lees art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politiebaas: zaak lijfwacht Macron heeft te maken met vriendjespolitiek

  VANDAAG, 18:56

  BUITENLAND

  De Parijse politiechef Michel Delpuech bij zijn verhoor EPA

  De zaak van de gewelddadige lijfwacht van president Macron is het "gevolg van onacceptabele en verwerpelijke individuele ontsporingen tegen een achtergrond van schadelijke vriendjespolitiek".

  Dat zei de Parijse politiebaas Michel Delpuech in zijn verhoor door de onderzoekscommissie van het Franse parlement. Waar hij precies naar verwees, is niet duidelijk.

  Met harde hand

  Delpuech zei ook dat hij niet wist dat Macrons beveiliger Alexandre Benalla er op de 1 mei-betoging bij was. Die dag deed Benalla zich voor als een ME'er, werkte hij een student met harde hand tegen de grond en sloeg hij de man. Even daarvoor had hij een vrouwelijke betoger in de nek gegrepen en haar hardhandig weggeleid.

  Officieel was Benalla als waarnemer bij de betoging, maar door een politie-armband, helm, portofoon en insigne te dragen, deed hij zich voor als iemand van de mobiele eenheid.

  Tour de France

  President Macron heeft zijn bezoek aan de Tour de France van komende woensdag afgezegd vanwege de zaak. Hij heeft het gedrag van zijn inmiddels ontslagen medewerker zondag in kleine kring "schokkend" en "onacceptabel" genoemd en zei dat het bestraft moet worden, schrijven Franse media.

  Vanochtend zei de minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb tijdens zijn verhoor dat hij "niet op de hoogte" was, en dat het een zaak was van de politie en de president.

  BEKIJK OOK

  Frans parlement begint onderzoek naar gewelddadige lijfwacht Macron

  Medewerker Macron aangeklaagd voor geweld tegen student

  Ophef over medewerker van president Macron die betoger aftuigt

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • maandag 23 juli 2018 @ 00:26
  #1

  Goedemorgen, PRESIDENT MACRON IN (POLITIEKE) PROBLEMEN nadat naaste medewerker en beveiliger van hem zichzelf in de grootste problemen heeft gewerkt? Een onbegrijpelijke zaak weer maar Macron die ook in de EU toch een beetje 'populair' was en is, brengt nu daarmede niet alleen Frankrijk naar ook de Europese politiek in gevaar, of op zijn minst in discrediet? Hij had namelijk toen het hem ter ore kwam deze man direct moeten ontslaan en deed dit niet, achteraf pas dus wel.

  Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

  4 uur 4 minuten geleden

  Chaos in Franse politiek: 'Positie van Macron wankelt'.

  President Macron met links de man die hem in verlegenheid brengt. 

  © AFP

  De vreugde over het Wereldkampioenschap voetbal heeft nog geen halve week geduurd. Frankrijk is al een paar dagen in de ban van Benallagate, een schandaal dat in nog geen 24 uur is uitgegroeid tot de grootste politieke crisis van Emmanuel Macron. De problemen brengen zijn Franse én Europese hervormingsagenda in gevaar, zegt RTL-correspondent Stefan de Vries. Hij legt uit waarom deze situatie niet alleen Macron maar heel Europa in gevaar kan brengen.

  Wat is er gebeurd?

  Woensdagavond publiceerde het dagblad Le Monde een artikel over onderstaande video waarin een politieagent in burger hardhandig iemand in elkaar slaat. De video is gemaakt op 1 mei, de Dag van de Arbeid, na afloop van de traditionele betogingen. Fransen zijn zo gewend aan politiegeweld dat het filmpje niet echt was opgevallen. Maar Le Monde ontdekte de identiteit van de mepper: het gaat om ene Alexandre Benalla. 

  Wie is dat?

  Alexandre Benalla (26 jaar) is een van Macrons meest naaste medewerkers. Tijdens de verkiezingscampagne was hij zijn bodyguard. Benalla is verantwoordelijk voor de veiligheid van de president. In die hoedanigheid was hij op 1 mei aanwezig als waarnemer van de politie. Maar op de videobeelden is te zien dat Benalla een man en een vrouw flink hard slaat en schopt, de oproerpolitie bevelen geeft, een politiewalkietalkie heeft en een politiearmband draagt. Hij wordt bijgestaan door een andere man, die ook geen politieagent is, maar wel in dienst van Macrons partij LREM. Benalla was reservist bij de Gendarmerie, maar heeft geen enkele politiebevoegdheid. Toch doet hij zich voor als politieagent en daar staan zware straffen op.

  Op 2 mei zijn de president en Gérard Collomb, de minister van Binnenlandse Zaken op de hoogte gesteld van het agressieve gedrag van Benalla. Op zich zou dat al genoeg geweest moeten zijn om de man te ontslaan. Maar dat gebeurde niet. Volgens het Elysée kreeg Benalla twee weken schorsing en werd hij overgeplaatst naar een administratieve functie. Daar had het bij moeten blijven, als het aan de president gelegen had.


  Gérard Collomb, de minister van Binnenlandse Zaken. (foto AFP)

  Wat is het probleem?

  Door de onthulling van Le Monde zit Macron nu in zeer zwaar weer. De Benalla-affaire bestaat eigenlijk uit minimaal vier affaires. Het gaat al lang niet meer om het in elkaar slaan van de demonstranten — Fransen zijn zo gewend aan politiegeweld, dat niemand aanstoot nam aan het gemep op zich — maar om niets minder dan de positie van Emmanuel Macron.

  Ten eerste hadden zowel Macron als Collomb kennis van de uitspattingen van Benalla. Een Franse ambtenaar met kennis van een strafbaar feit is verplicht daarvan aangifte te doen. Dat geldt zelfs voor de president. Dat is niet gebeurd. Vooral dat laatste punt is een probleem. Het toont aan dat de president van Frankrijk zich onaantastbaar acht. Dat is op zich niets nieuws, maar rondom Emmanuel Macron hing de zorgvuldig door hemzelf gecreëerde mythe dat hij een einde zou maken aan die 'Oude Wereld' en voor een 'voorbeeldige Republiek' zou zorgen.

   

  Alexandre Benalla staat achter Macron. (foto AFP)

  Ten tweede zijn er de leugens of 'alternatieve feiten' van het Elysée. Er is op dit moment geen bewijs dat Benalla inderdaad twee weken is geschorst en geen salaris heeft ontvangen. Er zijn vele foto's en video's beschikbaar waarin hij duidelijk naast de president te zien is de afgelopen weken. Hij was bij het defilé op 14 juli, en zat afgelopen maandag zelfs naast de bestuurder van de bus waarin het nationaal elftal de Champs-Elysées overreed. Van een disciplinaire sanctie was dus geen sprake.

  Ten derde had (of heeft, zijn precieze status is op dit moment niet duidelijk) Benalla een enorme lijst aan privileges. Zo beschikte hij over een auto met chauffeur en een salaris van 7111 euro bruto per maand. Ook woonde hij sinds twee weken in een ambtswoning, aan de chique Parijse Quai Branly, dus ruim nadat hij zijn handen had laten wapperen.


  Alexandre Benalla. 

  Pikant detail: Benalla woont nu in hetzelfde gebouw als waar François Mitterrand jarenlang, op kosten van de belastingbetaler, zijn buitenechtelijke dochter Mazarine verborg. Ook is hij onlangs op voorspraak van 'hogerhand' bevorderd tot luitenant-kolonel, een rang die in het leger pas voor veertigers is weggelegd met militaire ervaring en diploma's. Vakbonden bij politie en gendarmerie zijn mede hierom furieus op het Elysée. Gisteren kwam bovendien naar buiten dat Benalla ook een pas had om de spreekvloer van de Assemblée te mogen betreden, een voorrecht dat maar een zeer klein groepje heeft. Dat is extra opmerkelijk aangezien het hele gebouw van de Assemblée verboden terrein is voor de president. De pas is gisteren ingetrokken.

  Ten vierde bestaat er kennelijk een soort privémilitie binnen het presidentiële paleis onder leiding van Benalla. Nu zijn clandestiene Fight Clubs een oude traditie van het Elysée, maar die praktijken leken tot het verleden te behoren. Volgens verschillende media heeft Benalla ook de opdracht gekregen om een privé-politie voor Macrons bescherming op te richten.

  Wat moet er nu gebeuren?

  Er zijn drie gerechtelijke onderzoeken gestart. Naast Benalla zijn er nog vier verdachten verhoord. Zij zullen morgen worden voorgeleid aan de rechter. Maar daar blijft het niet bij. Morgen begint een parlementaire enquête naar de affaire. Om 10 uur wordt als eerste Gerard Collomb ondervraagd, de minister van Binnenlandse Zaken. Zijn positie is onhoudbaar geworden, en het is niet duidelijk of hij het einde van de dag haalt. Mogelijk wordt ook Brigitte Macron, de echtgenote van de president, opgeroepen. De president zelf kan niet gehoord worden vanwege zijn immuniteit.

  Zijn er politieke consequenties?

  De grote vraag is: waarom blijft de president van Frankrijk, een van de machtigste mensen op aarde, zijn 26-jarige vertrouweling beschermen? Misschien dat we de komende dagen het antwoord horen. Als Le Monde de video niet had onderzocht was Benalla gewoon in dienst gebleven als Macrons protégé. 

  De president en de regering zijn nu ernstig verzwakt. De hele regering houdt zich stil. De premier reed vrijdag liever mee in een etappe van de Tour de France, dan de verbijsterde parlementariërs te woord te staan. De Kamerleden van La République en Marche, Macrons partij, is verboden met de pers te praten. Van de president zelf is sinds vrijdagochtend niets meer vernomen. En terwijl hij normaal gesproken zo’n acht tweets per dag verstuurt, heeft hij nu al vier dagen niets meer getwitterd.


  Macron tijdens de Tour de France. (foto AFP)

  Het web van leugens, strafbare feiten en duistere praktijken waarin het Elysée zich heeft verstrikt, kan enorme consequenties hebben. Niet alleen voor Frankrijk, maar ook voor Europa. Het eerste slachtoffer viel vandaag al. De verandering van de Grondwet zou deze week in het parlement besproken worden, maar is nu voor onbepaalde tijd opgeschort. Die grondwetswijziging is een van Macrons meest ambitieuze hervormingen. Andere hervormingen wachten mogelijk hetzelfde lot. Dat betekent dat Macrons programma om Frankrijk eindelijk uit het slop te halen, in gevaar komt.

  Probleem voor Europa

  Door het journalistieke speurwerk zit echter niet alleen Frankrijk in de nesten, maar heeft ook Europa een groot probleem. Macron heeft sinds zijn aantreden een voortrekkersrol genomen om de Europese Unie te hervormen. Vooralsnog bleef het bij ambitieuze toespraken, maar in Brussel en andere hoofdsteden werd hij gezien als de Messias die de Unie zou redden. Nu blijkt dat de Franse president er dezelfde praktijken op nahoudt als zijn voorgangers, is de geloofwaardigheid van 'Jupiter' is ernstig aangetast. Frankrijk én Europa zullen op zoek moeten naar een nieuwe redder.

  RTL Nieuws / Stefan de Vries

    

  Gewijzigd op 2018-09-17 00:57:20
  handtekeningafbeelding