268 keer bekeken

SAUDIE EN VERHOUDING VS, EU: De affaire-Khashoggi

 • zaterdag 27 oktober 2018 @ 00:45
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG MOORD OP KHASAGGI, TURKSE AANKLAGER WIL UITLEVERING SAUDISCHE VERDACHTEN? En hij dénkt echt dat...? Ach een 'verzoek voor de Buhne'... 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Turkse aanklager wil uitlevering Saudiërs in zaak-Khashoggi

  GISTEREN, 20:25

  BUITENLAND

  Een wake voor de omgekomen journalist Khashoggi in Istanbul REUTERS

  Het Turkse Openbaar Ministerie wil uitlevering van de achttien Saudiërs die vastzitten voor betrokkenheid bij de dood van de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Ze werden eerder deze maand opgepakt in Saudi-Arabië.

  Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat een dezer dagen een uitleveringsverzoek indienen bij de Saudische autoriteiten. Deze week zei president Erdogan al dat hij wil dat de verdachten in Turkije berecht worden.

  Khashoggi kwam om het leven in het Saudische consulaat in Istanbul. De Turken verdenken de achttien van moord, onder meer door marteling.

  Beschuldigende vinger

  Jamal Khashoggi raakte op 2 oktober spoorloos na een bezoek aan het consulaat. Hij kwam daar om zaken te regelen voor zijn bruiloft en werd om het leven gebracht. Hoe dat gebeurde is nog altijd niet duidelijk, en evenmin wie daarvoor de opdracht gaf.

  De beschuldigende vinger gaat sinds de verdwijning van Khashoggi naar Saudi-Arabië. Dat land ontkende in eerste instantie alles. Later zeiden de Saudiërs dat een ruzie op het consulaat uit de hand was gelopen en dat Khashoggi in een gevecht om het leven was gekomen.

  Doodseskader

  Erdogan stelde dinsdag dat de dood van Khashoggi uitgebreid was voorbereid. Hij zei in een toespraak dat eind september al een moordplan werd opgezet en dat een Saudisch doodseskader hem om het leven heeft gebracht. Ook de Saudische aanklager gaat uit van voorbedachten rade, bleek gisteren.

  Khashoggi was een criticus van de Saudische koninklijke familie. Hij leefde al enige tijd vrijwillig in ballingschap in de Verenigde Staten.

  BEKIJK OOK

  Verloofde Khashoggi: hij verwachtte geen ondervraging op consulaat

  Ook Saudische aanklager in zaak-Khashoggi gaat nu uit van voorbedachten rade

  Khashoggi zou zijn gemarteld in bijzijn van de consul: 'Jullie bezorgen me problemen'

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 20 oktober 2018 @ 00:49
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, LAATSTE NIEUWS: SAUDI ARABIE BEVESTIGD DOOD KHASOGGI EN ARRESTEERT 18 MENSEN. De echte dader(s) zitten hier waarschijnlijk niet tussen, zie vorige berichten. Hiermede zal deze zaak wel met een 'politieke' en diplomatieke belangen in acht nemend, worden afgedaan en met een sisser aflopen.... Tsja...

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Saudi-Arabië bevestigt dood Khashoggi en arresteert 18 mensen

  Volgens de Saudische aanklager wijzen de eerste onderzoeksresultaten uit dat de dood van Khashoggi het gevolg was van een ruzie op het consulaat in Istanbul.

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 18 oktober 2018 @ 00:59
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, Tweede Kamer wil Europees onderzoek inzake KHASHOGGI MOORD. Grote woorden wereldwijd en afschuw over deze 'diplomatieke moord'. Echter laten we maar geen te grote verwachtingen hebben over GERECHTIGHEID, er zijn te veel economische en militaire belangen... zoals al gezegd ook in vorige artikelen.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Tweede Kamer wil Europees onderzoek naar mogelijke moord Khashoggi

  GISTEREN, 15:24

  BUITENLANDPOLITIEK

  Premier Rutte in de Tweede Kamer. ANP

  Premier Rutte moet er tijdens de Europese top in Brussel voor pleiten dat de Europese landen gezamenlijk een onafhankelijk onderzoek instellen naar de mogelijke moord op de Saudische journalist Khashoggi. De Tweede Kamer nam een motie met deze boodschap aan vlak voor het vertrek van Rutte naar Brussel.

  Officieel staat het onderwerp van de betrokkenheid van Saudi-Arabië bij de verdwijning van de journalist niet op de agenda, zei Rutte in de Kamer. Of er een officieel besluit over een EU-onderzoek genomen gaat worden staat dus niet vast, maar hij verwacht wel dat de regeringsleiders het er onderling over zullen hebben.

  De Tweede Kamer wil ook dat Rutte met de andere Europese landen afspreekt om geen wapens meer te leveren aan Saudi-Arabië vanwege de verdwijning van Khashoggi en de mensenrechtenschendingen in Saudi-Arabië. De wapens worden gebruikt tegen de bevolking van Jemen, zegt de Tweede Kamer.

  De Europese top is vandaag en morgen in Brussel. Het belangrijkste onderwerp op de agenda is de brexit.

  BEKIJK OOK

  'Verdachten verdwijning Khashoggi gelinkt aan Saudische kroonprins'

  Waarom westerse landen ook nu niet uithalen naar Saudi-Arabië

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 17 oktober 2018 @ 00:32
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, FEITELIJK 'BEWIJS' VANDAAG GEKOMEN in deze bizarre zaak. Gisteren waren er al berichten over, vanmorgen meldde CNN al 'dat Saudi-Arabie zou toegeven dat er per ongeluk (??) bij verhoor van betrokken journalist iets mis was gegaan'.... En dat het bewind er zelf niets van wist, ook de Kroonprins, de feitelijke machthebber daar heeft kennelijk al gezegd dat hij er niets van afweet of wist... Tsja..'mijn naam is haas'... Opmerkelijk hierbij dat de VS, EU en ook Nederland zeer goede (handels)banden onderhouden met het land. Ook de KONINGSHUIZEN zijn zeer goed bevriend... 

  Nu zal het benieuwen hoe de WERELD hierop gaat reageren richting Saudi-Arabie, maar ja de wapenmhandel/lobby... we don't say more...

  Van NOS-NIEUWS:  

  Waarom westerse landen ook nu niet uithalen naar Saudi-Arabië

   GISTEREN, 18:08 IN BUITENLAND

  Volgens CNN werkt Saudi-Arabië aan een verklaring over de dood van journalist Jamal Khashoggi. In ruil voor lucratieve deals met het land wordt de enorme schending van mensenrechten door de vingers gezien.

  Zie en lees verder art. van NU.nl Twitter (bron)

  Woensdag 17 oktober 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  'Turkse onderzoekers vinden bewijs dat Khashoggi in consulaat is vermoord'Foto: ANP

  'Turkse onderzoekers vinden bewijs dat Khashoggi in consulaat is vermoord'

  16 oktober 2018 16:03 Laatste update: een uur geleden

  Het Turkse onderzoeksteam dat de verdwijning van Jamal Khashoggi in Istanboel onderzoekt, kan bewijzen dat de journalist is vermoord in het Saoedische consulaat.

  Er zou "onomstotelijk bewijs" zijn gevonden, heeft een hoge Turkse functionaris dinsdag gezegd tegen het Amerikaanse persbureau AP.

  Volgens het persbureau, dat de identiteit van de "hoge Turkse official" niet bekendmaakt, is het bewijs gevonden tijdens een onderzoek in het gebouw van het consulaat.

  Maandag waren de onderzoekers al negen uur lang bezig in het consulaat, waarbij ze onder meer bodemmonsters namen. Dinsdag volgde nader onderzoek op dezelfde locatie. De functionaris kon volgens AP alleen op anonieme basis spreken, omdat hij geen uitspraken over het onderzoek mag doen.

  CNN meldt dinsdagavond op basis van een anonieme Turkse overheidsfunctionaris dat Khashoggi in stukken is gezaagd nadat hij werd gedood. Dat zou een van de conclusies zijn na het Turkse onderzoek in het consulaat. Vorige week meldde New York Times al dat het lichaam van de journalist in stukken zou zijn gehakt.

  Zoektocht naar giftige stoffen

  Wat het genoemde bewijs precies inhoudt, is nog niet bekendgemaakt. Eerder op dinsdag onthulde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan al dat er gezocht werd naar giftige stoffen en dat sommige materialen in het consulaat waren overgeschilderd. Dit is mogelijk gedaan om sporen uit te wissen.

  Eerder stelde Turkije over audio-opnamen te beschikken waaruit zou blijken dat Khashoggi, die sinds begin deze maand vermist is, vermoord is tijdens verhoor in het consulaat. Er zou te horen zijn dat Khashoggi wordt aangehouden, gemarteld en uiteindelijk gedood en in stukken wordt gezaagd. Saoedi-Arabië ontkent tot nu toe dat de Saoedische journalist is vermoord.

  Saoedische consul verlaat Turkije vlak voor doorzoeking ambtswoning

  De Saoedische consul-generaal in Istanboel heeft Turkije verlaten. Mohammad Al Otaibi stapte dinsdag op het vliegtuig naar Riyad, enkele uren voordat de Turkse politie zijn ambtswoning kon doorzoeken, berichten Turkse media.

  Het doorzoeken van de ambtswoning van de consul in Istanboel is onderdeel van het Turkse onderzoek naar de verdwijning van Khashoggi.

  De Turkse minister Mevlut Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) stelde dat de Saoedische consul-generaal het land mag verlaten als hij dat wenst. "Als Saoedische diplomaten willen terugkeren naar hun land, dan mogen ze gaan. Er zijn geen beperkingen", zei de minister volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu.

  Overzicht: Journalist mogelijk vermoord op Saoedische ambassade

   Overzicht: Journalist mogelijk vermoord op Saoedische ambassade

  Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

  Door: NU.nl/ANP 161 reacties  

  Lees meer over: 

  Turkije saoedi-arabie Vermissing Saoedische journalist

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 13 oktober 2018 @ 01:07
  #1

  Goedemorgen, DE ZAAK KHASHOGGI, IN CONSULAAT VAN SAUDI-ARABIE ZOU EEN SAUDISCHE JOURNALIST IN BALLINGSCHAP door een 'doodseskader' vanuit dat land - vermoord. De Turken hebben daar kennelijk overtuigend bewijs voor.... indien zo dan is en wordt dit een rel die op deze wereld niet zelden vertoond is, en ook hier weer is de VS met name o.l.v. Trump in een onverkwikkelijke 'zakelijke en politieke relatie' verwikkeld...

  Ook voor Europa (EU) zou dit gevolgen moeten hebben dan in politiek en zakelijk opzicht met de verhouding tor Saudie. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Verdwijning Saudische journalist: 'Kroonprins valt door de mand'

  GISTEREN, 19:48

  BUITENLAND

  Kroonprins Mohammed bin Salman en president Donald Trump in het Witte Huis, maart 2018 AFP

  GESCHREVEN DOOR

  Eline de Zeeuw redacteur Buitenland

  Mei 2017: De president van de Verenigde Staten wordt in Riyad verwelkomd met trompetgeschal en een militaire erewacht. Jachtvliegtuigen vliegen over en laten een rood, wit en blauw spoor achter.

  Donald Trump maakt kennis met de grandeur van Saudi-Arabië. Tijdens zijn eerste buitenlandreis als president haalt Trump de banden met het koninkrijk aan. Hij vliegt naar huis met een wapendeal ter waarde van 110 miljard dollar op zak.

  Die nauwe band tussen de Amerikaanse president en de Saudische regering in Riyad komt nu in gevaar door de verdwijning van een Saudische journalist Khashoggi in Turkije. Steeds meer westerse bedrijven en zakenmensen nemen afstand van de rijke oliestaat, ook de onvrede van het Amerikaanse Congres over de warme banden groeit. Ze brengen Trump, met zijn belangen en ambities in het Midden-Oosten, in een lastig parket.

  De affaire-Khashoggi

  De in de VS woonachtige journalist is verdwenen na een bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul en volgens Turkije vermoord door een door Saudi-Arabië ingevlogen 'doodseskader'. De Turken zouden audiobewijs van de moord hebben. Jamal Khashoggi (59) is een columnist van The Washington Post en schreef verschillende kritische columns over de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

  Enerzijds zegt Trump de beschuldigingen van de Turkse autoriteiten zeer serieus te nemen. "We willen weten wat er gebeurd is. De journalist ging het consulaat binnen en het lijkt er niet op dat hij daarna nog naar buiten kwam", zei de president eerder. "We vinden dit niet prettig. Ik vind dit niet prettig." Maar in hetzelfde gesprek zei Trump ook dat de diplomatieke relaties met het Saudische Koninkrijk uitstekend zijn.

  Een groep Republikeinse en Democratische politici wil dat de president de druk op Riyad opvoert en sancties oplegt. "De Saudi's zullen burgers en journalisten blijven vermoorden zolang we ze van wapens blijven voorzien", schreef de Republikeinse senator Rand Paul gisteren op Twitter. "De president moet onmiddellijk alle wapenverkoop en militaire steun aan Saudi-Arabië stopzetten."

  Maar Trump maakte gelijk duidelijk dat hij dat niet zou doen. "Wat voor goeds zou ons dat brengen? Ik ben er niet voor om een land ervan te weerhouden 110 miljard euro uit te geven - dat is een all-time record - en dat geld vervolgens naar Rusland en China te zien gaan", zei hij, verwijzend naar de lucratieve deal die hij vorig jaar met de Saudi's sloot en die moet leiden tot meer Amerikaanse banen.

  Belangen VS in Saudi-Arabië

  De Amerikanen hebben meer belangen in het soennitisch-islamitische koninkrijk. De VS, en ook veel Europese landen, zijn voor een deel afhankelijk van de olie die uit Saudi-Arabië komt.

  "En het gaat niet alleen om geld, maar ook om macht", zegt correspondent Marcel van der Steen. "Een gezamenlijke vijand verbindt Washington en Riyad: Iran. De bondgenoten willen de macht van dat land verkleinen in de regio."

  De Republikeinse senator Lindsey Graham erkende dat. "Saudi-Arabië is een strategische partner", zei hij. "Ze zijn een gezworen vijand van de Iraniërs en helpen ons in de strijd tegen het terrorisme."

  En dan hebben de Amerikanen de Saudi's nog nodig voor de ambitieuze vredesmissie van Jared Kushner, de Midden-Oosten-adviseur en schoonzoon van de Amerikaanse president. Hij werd aangewezen als dé man die het conflict tussen Israël en de Palestijnen moet beëindigen.

  Kushner en zijn gezanten reisden afgelopen anderhalf jaar meerdere keren naar Saudi-Arabië. Daar probeerden zij goodwill te kweken bij de Saudische royals, die de Palestijnen uiteindelijk aan boord zouden moeten krijgen voor het 'ultieme vredesakkoord'.

  Een Saudische delegatie is op bezoek in het Oval Office, Jared Kushner staat op de achtergrond.EPA

  Kroonprins valt door de mand

  Een verslechterde relatie met de Saudi's zou al die belangen ernstig in gevaar brengen. Maar nu steeds meer Amerikaanse bedrijven en zakenmensen openlijk afstand nemen van de Arabische grootmacht - onder wie Virgin-oprichter Richard Branson, Uber-topman Dara Khosrowshahi en Viacom-baas Bob Bakish - neemt ook de druk op president Trump toe.

  Er is al langer kritiek op de steun die de VS aan Saudi-Arabië verleent in de oorlog in Jemen. De Saudi's voeren al jaren zware bombardementen uit in het straatarme land. Met, wat sommigen noemen, de grootste humanitaire ramp van dit moment tot gevolg. Tegelijkertijd sluit kroonprins Mohammad bin Salman vrouwenrechtenactivisten op en zet hij burgers vast om 'verkeerde' berichten die zij delen op sociale media.

  Het lijkt er steeds minder op dat de kroonprins echt wat wil veranderen.

  Correspondent Marcel van der Steen

  "De kroonprins valt meer en meer door de mand", zegt Marcel van der Steen. "Hij presenteerde zich als de grote hervormer die in eigen land in rap tempo hervormingen doorvoerde, maar het lijkt er steeds minder op dat hij echt wat wil veranderen. Het beetje krediet dat hij had, brokkelt steeds verder af."

  Maar Trump heeft eerder bewezen dat hij zijn bondgenoten niet zomaar laat vallen. Twee maanden terug raakten Saudi-Arabië en Canada verwikkeld in een diplomatieke rel: de Saudiërs zetten een prominente vrouwenrechtenactivist met Canadees paspoort gevangen, waarna de Canadezen "onmiddellijke vrijlating" eisten. Het land vroeg de Amerikanen (en Europeanen) om steun, maar die bleef uit.

  "Het is voorlopig dus afwachten wat Turkije gaat doen", zegt Marcel van der Steen. "Als president Erdogan heel duidelijk met de vinger naar Saudi-Arabië wijst in deze verdwijningszaak, kan de VS er niet omheen."

  BEKIJK OOK

  Deel westerse bedrijven neemt afstand van Saudi-Arabië om zaak-Khashoggi

  'Turken hebben audiobewijs van moord Saudische journalist Khashoggi'

  Turkse media tonen beelden van 'doodseskader' journalist Khashoggi

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding