85 keer bekeken

FRANSE OVERZEESE GEBIEDEN (EU)

 • maandag 05 november 2018 @ 01:02
  #1

  Goedemorgen, NIEUW CALEDONIE, VER VAN EUROPA maar Frans gebied en dus EU gebied, heeft gekozen voor blijvende aansluiting. Onafhankelijkheid is nog niet aan de orde blijkens een nreferendum. Zo zijn er veel meer EU landen dan (gebieden), met name Franse. Denk b.v. aan het Franse deel van St.Maarten en Frans-Gyana, buurland van Suriname.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Eilandengroep Nieuw-Caledonië wil bij Frankrijk blijven

  GISTEREN, 13:58

  BUITENLAND

  Macron in mei op bezoek in Nieuw-Caledonië AFP

  Ruim de helft van de kiezers in Nieuw-Caledonië, een eilandengroep in de Stille Oceaan ten oosten van Australië, heeft in een referendum gestemd om bij Frankrijk te blijven. Dat heeft de Franse president Macron bekendgemaakt. Hij zei dat de vrede die er de afgelopen dertig jaar is geweest "heeft gewonnen".

  De uitslag was 57,3 tegen 42,7 procent. De opkomst was hoog; meer dan 80 procent van de Nieuw-Caledonische stemgerechtigden kwam opdagen. Dat is fors meer dan verwacht.

  Afspraak uit 1988

  Peilingen suggereerden al dat een meerderheid geen heil ziet in onafhankelijkheid. De archipel wordt sinds het midden van de 19de eeuw bestuurd door Frankrijk. De inkomsten komen grotendeels uit het toerisme.

  In Nieuw-Caledonië wonen zo'n 300.000 mensen. Het referendum op de eilanden was uitgeschreven volgens een afspraak uit 1988, toen een periode van geweld tussen voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid werd beëindigd. Bij die gewelddadigheden kwamen 70 mensen om het leven.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding