EUROPA EN DE 'OUDE' GRENZEN, BUITENGRENZEN

Geplaatst op woensdag 03 november 2010 @ 08:36 , 1565 keer bekeken

Leden en dagelijks terugkerende bezoekers, zie ook eens de andere nieuwsclubs, hier op clubhome genoemd? Dank!1.gif 

UPDATE 02-03-12: De onnodige commotie die het  ''meldpunt voor Polen etc." heeft veroorzaakt. En, nog een bericht, SERVIE wordt '' kandidaat-lid'' van de EU. 

Servië jongste kandidaat-lidstaat EU

Europees president Herman Van Rompuy © reuters

Servië is de nieuwste kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. De voormalige Joegoslavische republiek voldoet aan alle voorwaarden en verdient de kandidatuur. Dat zijn de Europees leiders vanavond op hun top in Brussel overeengekomen. Dat bevestigde Europees president Herman Van Rompuy.

Eigenlijk had de knoop eerder deze week moeten zijn doorgehakt op een vergadering van EU-ministers, maar Roemenië lag onverwacht dwars. Boekarest maakte zich zorgen over de Roemeense minderheid in Servië en kreeg eerder donderdag garanties over de bescherming van deze bevolkingsgroep.

De volgende stap voor Servië is het begin van onderhandelingen over toetreding. Dat kan nog een tijd duren. Ook de feitelijke onderhandelingen kunnen jaren voortslepen. Servië voegt zich als kandidaat-lidstaat in het selecte gezelschap van Turkije, IJsland, Montenegro en Macedonië

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken bestempelde het kandidaat-lidmaatschap voor Servië onlangs als een historisch moment. Nederland verzette zich lange tijd tegen een Servische toenadering tot de EU, toen het land nog niet meewerkte met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Dertien jaar geleden werd Servië door NAVO-landen als Nederland nog gebombardeerd wegens het Servische geweld in de opstandige provincie Kosovo. (ANP/Redactie) 01/03/12 23u12

Bron: AD, 02-03-12

'Rutte speelt dubbelrol met Polen-meldpunt'

Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement. © ap

Premier Mark Rutte speelt op twee borden tegelijk. Dat zei Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, vandaag na afloop van zijn gesprek met Rutte over onder meer het in Europa omstreden zogenoemde Polenmeldpunt van gedoogpartner PVV.

Schulz doelde op de dubbele rol die Rutte speelt op nationaal en Europees niveau. Rutte houdt in Nederland de PVV te vriend, terwijl hij zich in Europa afzijdig houdt over het PVV-meldpunt.

Schulz had Rutte uitgenodigd om het standpunt van de Nederlandse regering te horen. Volgens de voorzitter druist de oproep van de PVV om te klagen over Oost-Europese werknemers in tegen de Europese waarden. Hij liet eerder weten dat 'heel veel europarlementariërs' hun boosheid en bezorgdheid over de PVV-actie kenbaar hebben gemaakt.

Geen initiatief van de regering
Na afloop van het gesprek benadrukte Rutte dat hij duidelijk heeft gemaakt dat het meldpunt geen initiatief is van de regering. Hij zei ook dat hij niet op alle initiatieven van de PVV zal reageren.
Rutte heeft veel kritiek over zich heen gekregen omdat hij niet openlijk afstand heeft genomen van het in ogen van sommigen xenofobe meldpunt.

Of Rutte naar het Europees Parlement in Straatsburg zal komen om over het meldpunt te debatteren, is nog niet bekend. Er ligt geen formele uitnodiging van het Europees Parlement, zo benadrukte Schulz. Hij heeft van de Europarlementariërs het mandaat gekregen met Rutte over de website te praten en dat is nu gebeurd.
(ANP/Redactie)
 
01/03/12 11u01
 

Bron: AD, 02-03-12 

UPDATE 22-01-12: Ook Kroatie kiest dan toch voor het EU lidmaatschap. Uiteraard moet e.e.a. nog aan de eisen worden voldaan en geactualiseerd worden. Mogelijk dan ook later in de 'eurozone'? Er is dus toch nog zéker vertrouwen in de vorming van de EU, ondamks alle negatieve berichten en de opstellingen van vele 'polulaire nationalistische partijen' in een aantal EU landen.

Kroaten kiezen voor volwaardig lidmaatschap EU

© afp

UPDATE  Tweederde van de Kroaten heeft zich bij een referendum zondag uitgesproken voor toetreding tot de EU. Dit meldde de kiescommisie na het tellen van bijna alle stemmen. De opkomst lag onder de 44 procent.

© reuters
De inwoners konden zich in een referendum uitspreken over toetreding, nadat president, premier en parlement daar eerder al mee hadden ingestemd. Kort voor het openen van de stembureaus hadden politici van de regering en de oppositie nog opgeroepen om voor aansluiting te stemmen.

De held van veel nationalistische Kroaten, de wegens oorlogsmisdaden veroordeelde Ante Gotovina, had vlak voor de gang naar de stembus nog vanuit zijn Haagse tribunaalcel opgeroepen met ja te stemmen.

28ste EU-lid
Het is de bedoeling dat Kroatië vanaf 1 juli 2013 het 28ste lid wordt van de EU. Brussel kan nog wel aan de noodrem trekken als het land te weinig doet tegen criminaliteit en corruptie.

Kroatië werd in 2004 kandidaat-lidstaat van de EU. Een jaar later begonnen de onderhandelingen over volwaardig lidmaatschap. De gesprekken lagen bijna een jaar lang stil wegens een grensruzie met EU-lid Slovenië. Kroatië is sinds 2009 ook al lid van de NAVO.

Het 4,3 miljoen inwoners tellende Kroatië maakt momenteel de ergste economische crisis mee sinds het uiteenvallen van Joegoslavië in 1991. De werkloosheid bedraagt 17,4 procent.
(ANP/Redactie)
 
22/01/12 20u18

Bron: AD. 23-01-12 

EU onderzoekt Nederlandse paspoortwet

BRUSSEL -  De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, buigt zich over de Nederlandse paspoortwet. Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie en Grondrechten) gaat onderzoeken of de wet in strijd is met Europese wetgeving over bescherming van data.
 
paspoort_767272d.jpg

Reding handelt op aandringen van D66 in het Europees Parlement. De Nederlandse overheid behandelt burgers als potentiële criminelen omdat vingerafdrukken van onschuldige Nederlanders worden opgeslagen, aldus D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld dinsdag.

Lees verder op De Telegraaf (bron):

http://www.telegraaf.nl/reiskrant/20248667/

__EU_onderzoekt__paspoortwet_NL__.html 

Voor het eerst komt 'Frontex' in actie, een EU samenwerkingsverband om de buitengrenzen te bewaken, indien er ergens accute problemen zijn. Alle landen zullen een aantal grenspolitiemensen leveren ter ondersteuning.

UPDATE 12-05: Een heet 'Europees' hangijzer, nu Denemarken zegt plannen te hebben om 'grenscontroles' weer te zullen invoeren? Een idee weer van ook een populistische 'gedoog' partij' in Denemarken. Als dat doorgaat dan is een deel van de europese gedachte aan het wankelen. En 'wankelen in de samenleving' betekent doorgaans terugval én achteruitgang ván die samenleving? Dankzij het populisme in de hedendaagse politiek... kortzichtigheid kunnen we het ook noemen?

EU bekijkt herinvoering grenscontroles

BRUSSEL -  Ministers van de EU-lidstaten bekijken donderdag of er meer mogelijkheden moeten komen voor tijdelijke grenscontroles tussen landen in de Schengenruimte, waar in principe vrij verkeer van personen geldt. Zij doen dat in Brussel op een ingelaste vergadering wegens de extra migratie naar Europa als gevolg van de omwentelingen in Noord-Afrika.
 
Lees verder op De Telegraaf (bron):
 
 
UPDATE zondag 13-02-11: Mogelijk ook EU 'grensassistenitie' voor Italie?

Duizenden vluchtelingen overspoelen Italie

 Foto+bij+artikel+Duizenden+vluchtelingen

© epa

LAMPEDUSA - Op het Zuid-Italiaanse eilandje Lampedusa is de noodtoestand van kracht, omdat binnen enkele dagen duizenden vluchtelingen uit vooral Tunesië aankwamen. Er is een luchtbrug ingesteld om het eilandje te ontzetten. Dat heeft de Italiaanse regering in Rome vandaag bepaald.

Lampedusa kreeg in ruim 48 uur ongeveer drieduizend vluchtelingen te verwerken en er zijn meer boten met migranten gezien die richting het eilandje varen.

De opvangcentra op de eilanden ten zuiden van Sicilië waren opgedoekt, omdat door het omstreden vluchtelingenbeleid van Italië door mensen direct terug te sturen, nauwelijks nog vluchtelingen op die eilandjes aankwamen. Tussen juli 2008 en juli 2009 kreeg Lampedusa nog 20.000 vluchtelingen te verwerken. (ANP) 12/02/11 16u30, AD, 13-02-11 

Nederlanders bewaken Griekse grens

ROTTERDAM - Veertien medewerkers van de marechaussee vertrekken deze week naar Griekenland. Zij gaan samen met twee medewerkers van de Rotterdamse Zeehavenpolitie de Griekse autoriteiten ondersteunen bij het bewaken van de landsgrens met Turkije.

Foto+bij+artikel+Nederlanders+bewaken+Gr Foto: AD 

De marechaussees worden ingezet om de grote instroom illegale vreemdelingen in Griekenland tegen te gaan. De zestien Nederlanders worden per 1 december afgelost door andere Nederlanders, laat het ministerie van Defensie dinsdag weten.
 
De operatie is onderdeel van Frontex, het Europese samenwerkingsverband van de 25 Schengenlanden dat sinds 2004 de buitengrenzen bewaakt. In totaal levert Frontex 175 grensbewakers. De Nederlanders nemen plaats in zogenoemde Rapid Border Intervention Teams en gaan de grenzen in Alexandroupolis en Orestiada controleren.
 
Europees Commissaris Cecilia Malmström kondigde vorige week al aan dat Griekenland hulp van de Europese Unie krijgt om de toevloed van illegale migranten tegen te gaan. (NOVUM/BVDL) 02/11/10 12u31

Bron: AD, 03-11-10


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: