Actie tegen EU-bemoeienis Nederlandse pensioenen

Geplaatst op zondag 07 november 2010 @ 21:26 , 800 keer bekeken

Leden en dagelijks terugkerende bezoekers, zie ook eens de andere nieuwsclubs, hier op clubhome genoemd? Zoals Club Maatschappelijke Belangen Beheerdersinfo b.v.?! Dank! 1.gif 

UPDATE dond. 02-06: Een vervolg met de artikelen over de  Europese economie en de verworven sociale- en arbeidsrechten.

Nederland niet akkoord met voorstel Europese bv

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken). © ANP

Nederland ligt dwars bij het voorstel voor een Europese besloten vennootschap (bv). Volgens Den Haag zou de inspraak van werknemers aanzienlijk verslechteren. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) liet dat vandaag blijken op een vergadering met collega's in Brussel. Het plan zal terug naar de tekentafel moeten.

Den Haag had eerder al bezwaren geuit en zegt nu in de Europese Unie medestanders te hebben gevonden. 'Een Europese bv mag geen vehikel worden om de rechten van werknemers te kortwieken', aldus Verhagen.

Nederland wil dat de zogenoemde medezeggenschapsrechten van werknemers zo veel mogelijk gewaarborgd blijven. (ANP/Redactie)

 
30/05/11 14u46, AD, 02-06-11

Actie tegen EU-bemoeienis Nederlandse pensioenen

Foto+bij+artikel+Aktie+tegen+EU+bemoeien

SP-politica Kartika Liotard. FOTO ANP

BRUSSEL - De Nederlandse Europarlementariër Kartika Liotard is zondag een actie begonnen tegen Europese bemoeienis met het Nederlandse pensioenstelsel. De politica van de fractie Verenigd Links vreest een verslechtering van de pensioenen. 

Medestanders kunnen op een website een petitie ondertekenen, die midden november aan de Europese Commissie wordt overhandigd.

De commissie wil minimale pensioeneisen formuleren voor de hele unie. Het huidige Nederlandse pensioen zit zeer waarschijnlijk boven deze eisen en loopt daarmee gevaar om te dalen naar een Europees gemiddelde, stelt ze. ,,Het is zonde om op te geven wat we tot nu toe in Nederland aan sociale voorzieningen hebben opgebouwd.''

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA heeft al meerdere keren gewaarschuwd voor Europese bemoeienis met het Nederlandse pensioen. Dat deed hij donderdag tijdens het eerste pensioendebat met de nieuwe minister van Sociale Zaken, Henk Kamp, weer. De VVD-bewindsman zei ,,de inzichten te delen'' met de CDA'er. Volgens hem wordt deze visie ook al met argumenten in Brussel overgebracht door het kabinet.

Volgens Omtzigt moet Kamp binnen de EU ,,onomwonden'' aangeven dat Nederland in principe EU-regelgeving op het gebied van pensioenen afwijst. Het CDA-Kamerlid benadrukte dat ,,Nederlandse Kamerleden gaan over onze pensioenen en niet Griekse of Portugese parlementariërs''. In de Zuid-Europese landen is de oudedagsvoorziening in zijn ogen minder goed geregeld.

 ,,Pensioenen kunnen wij hier veel beter regelen. Dat kan ik, zelfs met Kamerleden, waarmee ik van mening verschil'', grapte hij vooral in de richting van collega's van linkse partijen. (ANP/BVDL) 07/11/10 17u54

Bron: AD, 08-11-10


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: