Wellink: Euro zal blijven

Geplaatst op woensdag 24 november 2010 @ 18:45 , 2631 keer bekeken

Leden en dagelijks terugkerende bezoekers, zie ook eens de andere nieuwsclubs, hier op clubhome genoemd? B.v.: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ . NU VANDAAG 'Burger betaalt te veel voor afvalverwerking'! DAAR TE LEZEN.  

UPDATE 19-05: Inderdaad... vele economen hebben gelijk áls Griekenland - of wélk ander land ook ! - uit de Eurozone Unie treedt dan krijgen we een sneeuwbaleffect waarbij allen failliet gaan. Daarvoor is het financiele systeem inmiddels té verweven.

Wellink: Valse profeet Wilders praat economische onzin

Wellink en Wilders. FOTO'S ANP

De oproep van PVV-leider Geert Wilders geen euro meer over te maken aan Griekenland is economische onzin en ook gevaarlijk. Dat zei Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank gisteravond in het EO-programma Knevel en Van den Brink.

'Europa is een werelddeel waar alle economieën, financiële instellingen en markten zijn verbonden', aldus Wellink. 'Griekenland niet meer helpen uit de problemen te komen, zou niet goed zijn voor de Grieken, maar ook niet voor ons.'

Het zijn volgens Wellink 'valse profeten' die makkelijk zeggen dat we de Grieken maar moeten laten vallen. 'Wilders is een valse profeet op economisch terrein.'

DNB verliest 4 miljard euro
Wanneer je oproept geen geld meer aan Griekenland over te maken, dan houd je misschien onvoldoende van je eigen burgers, aldus Wellink. 'Want voor hen wordt de rekening heel hoog.' Zou Griekenland de schulden gaan herstructureren - afstempelen - dan verliest DNB 4 miljard euro, aldus Wellink. En dat is maar een klein deel van het totale verlies dat Nederland en Europa dan lijden.

Niet alleen Griekenland zit in de problemen, maar ook Ierland en Portugal . Volgens Wellink is het op te lossen, maar dat vereist wel onderlinge solidariteit.

Bangmakerij
Wilders noemt de opmerkingen van Wellink naïef, pure bangmakerij en een DNB-president onwaardig. 'Ik een valse profeet? De waarheid en werkelijkheid is dat Griekenland niet aan zijn verplichtingen voldoet, we er miljarden in blijven pompen en ze de boel hebben belazerd.

Dat zijn harde feiten en de waarheid en daar is dus niets profetisch aan. We zien het geld zo dus nooit terug en moeten stoppen er miljarden in te pompen. Griekenland uit de euro geeft ze de kans te devalueren en eigen rente te bepalen en failliet juist te voorkomen', stelde Wilders in een reactie.
19/05/11 07u32, AD, 19-05-11
 
 
UPDATE dond. 24-03:

Kamer steunt miljarden voor EU-noodfondsen

 eu_flags.jpg

 

DEN HAAG - Een grote meerderheid in de Tweede Kamer steunt de plannen van het kabinet om vrijdag op een EU-top in Brussel miljarden euro's bij te dragen aan een permanent Europees noodfonds en nog eens voor vele miljarden garant te staan. Alleen de PVV en de SP zijn tegen.

Het permanente noodfonds, voor eurolanden in nood, zal vanaf 2013 bestaan en in totaal 750 miljard euro bevatten, waarvan 500 van de eurolanden. Nederland stort 4,5 miljard euro, nadat dat eerst is geleend op de kapitaalmarkt. Daarnaast wordt een garantie verleend voor 35 miljard euro.

Tot 2013 is het tijdelijke fonds nog actief, waaruit eerder Ierland al werd gered. Hiervoor staat Nederland nu voor 26 miljard euro garant, maar daar komt nog eens zo'n 26 miljard euro aan extra, maar wel minder risicovolle, garanties bij.

Premier Mark Rutte noemde het permanente fonds een ,,noodbuffer als teken naar de financiële markten''. De zeventien eurolanden geven daarmee het signaal dat ze elkaar bij problemen niet laten vallen.

De Kamer stemde ook in met plannen voor aanscherping van het stabiliteits- en groeipact (SGP), waarin is opgenomen dat de eurolanden in principe hun staatsschuld onder de 60 procent en het begrotingstekort onder de 3 procent moeten houden. Gebeurt dat niet, dan volgen bijna automatisch forse boetes. Verder zijn er in het 'pact voor de euro' afspraken gemaakt om Europa economisch gezien meer concurrerend te maken.

Rutte overtuigde woensdag de weifelaars in de Kamer door te stellen dat Europa landen wel kan dwingen hun begroting weer op orde te brengen, maar de aard van concrete maatregelen nooit kan voorschrijven. Hij is blij met forse boetes die nu in het stabiliteits- en groeipact worden opgenomen. ,,Dat zijn aanscherpingen waarvoor ik van harte met wagonladingen tegelijk soevereiniteit overdraag'', zei Rutte.

De PVV pleitte voor een referendum over de wijziging van het EU-verdrag die nodig is om het permanente noodfonds mogelijk te maken. Rutte wees het referendum af, om principiële redenen maar ook om pragmatische. Bij het referendum over de Europese grondwet in 2005 lag er een tekst van honderden pagina's, nu gaat het volgens de premier om een technische wijziging die niet meer dan één zin in het huidige verdrag van Lissabon beslaat. (ANP) 23/03/11 20u10, bron: AD, 24-03-11UPDATE dond. 03-02:

EU-top over energie, maar ook weer over euro

BRUSSEL (AFN) - De EU-leiders, onder wie premier Mark Rutte, komen vrijdag naar Brussel voor een extra top. Op papier zijn de hoofdthema's energie en innovatie, maar naar verwachting gaat de meeste aandacht toch weer uit naar de problemen rond de euro.
 
LEES VERDER OP DE TELEGRAAF (BRON)
 
Bron: De Telegraaf, 03-02-11PDATE maand. 24-01:

'Verenigd Koninkrijk vreest stagflatie'

LONDEN -  In het Verenigd Koninkrijk wordt in toenemende mate gevreesd voor stagflatie, waarbij het stilvallen van de economie (stagnatie) gepaard gaat met inflatie. Dat schrijven diverse Britse kranten zondag.

LEES VERDER OP DE TELEGRAAF (BRON):

http://www.telegraaf.nl/dft/20245093/___Verenigd

_Koninkrijk_vreest_stagflatie___.html

Bron: De Telegraaf, 24-01-11

UPDATE 12-01: Nog meer financieel EU nieuws voor u:  

EU vindt kritiek op rekenkamer onterecht

BRUSSEL -  De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, heeft niet geprobeerd de Europese Rekenkamer te beïnvloeden. Dat stelt eurocommissaris Algirdas Semeta, die verantwoordelijk is voor het antifraudebeleid.

LEES VERDER OP DE TELEGRAAF (BRON):

http://www.telegraaf.nl/binnenland/20846987/

__EU__kritiek_rekenkamer_onterecht__.html

Bron: De Telegraaf, 12-01-11

UPDATE 03-01-11:

'Onze Taal' zoekt alternatief voor 'dingflofbips'

Foto+bij+artikel+Onze+Taal+zoekt+alterna

Foto: AD

DEN HAAG - Het Genootschap Onze Taal wil een alternatief vinden voor het woord 'dingflofbips'. De vereniging doet op de eigen website en via Twitter een oproep aan mensen met taalgevoel om een nieuw ezelsbruggetje te verzinnen waarmee de namen van de zeventien landen die de euro hebben ingevoerd te onthouden zijn.

Sinds Estland op 1 januari de euro invoerde, maken zeventien landen gebruik van de Europese munt. Het ezelsbruggetje dingflofbips, dat in 2002 werd geïntroduceerd door de overheid, ging nog uit van de twaalf landen die in dat jaar overstapten. Het woord bevat de beginletters van die twaalf landen: Duitsland, Ierland, Nederland, Griekenland, Finland, Luxemburg, Oostenrijk, Frankrijk, België, Italië, Portugal en Spanje.

Sindsdien zijn daar Slovenië, Cyprus, Malta, Slowakije en Estland bij gekomen. Dingflofbips voldoet dus niet meer, stelt Onze Taal. (ANP)02/01/11 13u48, AD, 03-01-11

Estland betaalt voortaan met de euro

31/12/10, 23u45
© reuters
  
Estland is om middernacht plaatselijke tijd (vrijdag 23.00 uur Belgische tijd) het 17de land van de Europese Unie geworden dat de euro als eenheidsmunt heeft. Het Baltische land treedt tot de eurozone toe op een moment dat de euro in zwaar water terecht is gekomen.
Het "historische moment" werd in de hoofdstad Tallinn gevierd met vuurwerk.
 
De invoer van de euro betekent meteen het afscheid aan de kroon, die in 1992, na de implosie van de Sovjetunie, de plaats van de roebel had ingenomen. Het 1,3 miljoen zielen tellende Estland is het derde voormalig communistische land, na Slovenië in 2007 en Slovakije in 2009, dat tot de eurozone toetreedt. (afp/eb)​
© reuters
  • Bron: DeMorgen.be, 01-01-2011Euromunten+Estland.jpg
  • Bank of Estonia website: http://www.eestipank.info 

UPDATE 19-12:

Italiaanse oud-minister overleden

AMSTERDAM -  Tommaso Padoa-Schioppa, de Italiaanse oud-minister van Economie en een van de grondleggers van de euro, is op 70-jarige leeftijd overleden. Dat meldden verschillende Italiaanse media zondag.

UPDATE 17-12:

EU-leiders akkoord met permanent noodfonds

BRUSSEL (AFN) -  Het Europees Verdrag van Lissabon wordt gewijzigd. Daarmee komt er een permanent noodfonds voor de stabilisering van de euro. Dat zijn de leiders van de 27 lidstaten van de Europese Unie donderdagavond in Brussel overeengekomen.

Dat is door ingewijden bevestigd. De wijziging van het verdrag moet de onderlinge...

LEES VEREER OP DE TELEGRAAF: (BRON)

http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/20370709/__EU-

leiders_akkoord_met_permanent_noodfonds__.html

Bron: De Telegraaf, 17-12-10

UPDATE 12.12.2010 | 07:40

ECB maant regeringen eurocrisis op te lossen

Niet de ECB maar de eurolanden moeten de crisis oplossen, zegt de ECB.

De mogelijkheden van de Europese Centrale Bank om de crisis in de eurozone te bezweren zijn beperkt. Verdere uitbreiding van ECB-interventies is dan ook onwenselijk. Het is aan de regeringsleiders van de zestien eurolanden om snel met een oplossing voor de crisis te komen.

Dat hebben verschillende ECB-bestuurders vrijdag laten weten in uiteenlopende media. Bestuurslid Gertrude Tumpel-Gugerell schrijft in een column in een Oostenrijks tijdschrift dat het opkopen van staatsobligaties door de ECB goed werkt, omdat het 'landen de tijd geeft begrotingsmaatregelen voor te bereiden'.

Yves Mersch

Bestuurder Yves Mersch, tevens centrale bankier van Luxemburg, zei: 'Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid voor de eurozone. Maar deze verantwoordelijkheid moet ook gedeeld worden aan de begrotingskant.' De ECB 'kan niet compenseren voor het gebrek aan actie'.

Mersch wees het plan voor euro-obligaties van zijn landgenoot premier Jean-Claude Juncker af. Wel suggereerde hij dat het noodfonds van euro 440 mrd van de eurolanden 'een breder bereik' kan krijgen, zonder te specificeren wat meer met dit fonds kan worden gedaan dan noodlijdende landen redden met leningen.

Beperkte interventies

De Italiaanse ECB-bestuurder Mario Draghi stelde dat de interventies van de bank beperkt moeten blijven. 'Ik ben me er zeer van bewust dat we gemakkelijk een lijn over kunnen gaan en dan alles verliezen wat we hebben: onze onafhankelijkheid.'

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland en de Franse president Nicolas Sarkozy bereidden vrijdag de EU-top van volgende week voor. Zij stelden na afloop van het beraad in Freiburg dat een verhoging van het noodfonds niet nodig is. Wel zullen ze de euro blijven beschermen. 'Onze vastberadenheid is compleet', aldus Sarkozy. 'Als de euro mislukt, mislukt Europa', zei Merkel.

Copyright (c) 2010 Het Financieele Dagblad 12-12-10

Wellink: politici voeden onrust over de euro

AMSTERDAM (AFN) -  De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar Europese collega's voeden de onrust op de financiële markten door onhandige uitspraken te doen over de euro. Dat zegt de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink in een donderdag gepubliceerd interview met het weekblad Vrij Nederland.
 
Nout+Wellink%2C+pres.+DNB.jpg
 

Welllink ergerde zich onder meer aan opmerkingen van

LEES VERDER OP DE TELEGRAAF (BRON)

http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/20368640/

__Wellink__politici_voeden_onrust_over_de_euro__.html

Bron: De Telegraaf, 09-12-10

Inderdaad, de euro is een gegeven en als landen weer 'terug' naar de oude munt zóuden willen is dit inmiddels onmogelijk geworden, het zou administratief en financieel technisch jaren duren voordat alles weer 'omgebouwd' zou zijn.

Wellink: Euro zal blijven

BRUSSEL (AFN) -  De euro is er en de euro zal blijven. Dat heeft Nout Wellink, topman van De Nederlandsche Bank, woensdag gezegd in een vraaggesprek met de Belgische website Trends. Wellink reageerde daarmee op de schuldencrisis in een aantal Europese landen.
Nout+Wellink%2C+pres.+Ned.Bank.jpg Foto: De Telegraaf BV

Wellink vindt dat het Stabiliteits- en Groeipact moet worden versterkt. Dat pact werd in 1997 gesloten om de stabiliteit van de euro te garanderen. ,,Het moet harder zijn, en het moet beter worden nageleefd. De voorstellen volstaan niet. Vanuit een wederzijds verantwoordelijkheidsbesef, dient elk land zijn zaken op orde te hebben'', aldus Wellink. 

De bankvoorzitter zei ook dat ,,banken niet eeuwig aan ons infuus kunnen blijven liggen.'' De Europese Centrale Bank, waar Wellink bestuurder is, pompte de afgelopen weken 130 miljard euro in Ierse banken om ze overeind te houden. ,,We zijn niet op aarde om de banken permanent van financiering te voorzien.'' 

Onderscheid

Wellink maakt onderscheid tussen twee type banken. Enerzijds zijn er banken die echt geld nodig hebben omdat ze in de problemen zitten. ,,Die problemen moeten worden opgelost door de nationale overheden en via herstructureringen. Die banken kunnen dus niet aan het ECB-infuus blijven liggen.'' 

Het andere type is de verslaafde bank. ,,Die banken vinden het wel handig om bij de ECB goedkoop krediet te krijgen. Dat willen we ook niet, want dat geeft een vertekend beeld van de onderliggende kracht van die banken.'' Wellink zegt dat het in deze context ,,goed te verdedigen is'' dat de ECB het tot nu toe losse monetaire beleid wil afbouwen. Begin december neemt de centrale bank daar een beslissing over. 

Wellink zei verder geen signalen te zien dat er een nieuwe recessie op de loer ligt. ,,Er zijn schuchtere signalen dat het herstel een zelfdragend karakter krijgt.'' 

Bron: De Telegraaf, 24-11-10


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: