WikiLeaks ontketent diplomatieke crisis

Geplaatst op maandag 29 november 2010 @ 07:47 , 819 keer bekeken

Leden en dagelijks terugkerende bezoekers, zie ook eens de andere nieuwsclubs, hier op clubhome genoemd? B.v.:  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/

Een grote diplomatieke rel die vooral de realatie tussen de VS en Europa betreft. Hoewel... veel konden we al weten maar toch? Ach we nemen maar aan dat het gezonde politieke verstand 8.gif wel zegeviert later weer.

UPDATE zond 16-1:

De 'Wikileaks' documenten laten zien dat Wilders in het buitenland niet altijd 'vrienden maakt'.

Wilders is een 'extreem-rechtse ophitser'

Foto+bij+artikel+Wilders+is+een+extreem+ Foto: AD

HILVERSUM - Geert Wilders is geen vriend van de VS, zo concluderen de Amerikanen in de gelekte Amerikaanse rapportages over Nederland. De PVV is 'extreem-rechts' en Geert Wilders is een 'ophitser'.

Foto+bij+artikel+Wilders+is+een+extreem+ Foto: AD

gênant...dat de vertegenwoordigers van een heel belangrijk land en bondgenoot Amerika, tja, een stelletje amateurs blijken te zijn  

In de Wikileaks-documenten die RTL en NRC aan het doorspitten zijn komt Geert Wilders 37 keer voor in de 3021 rapportages. Zijn standpunten tegen migranten, tegen Turkije bij de EU en tegen Uruzgan maken dat de Amerikanen hem niet als een vriend zien.

De PVV-voorman vindt het hele Wikileaks gebeuren een gênante vertoning."Vooral dat nu blijkt dat de vertegenwoordigers van een heel belangrijk land en bondgenoot Amerika, tja, een stelletje amateurs blijken te zijn," aldus Wilders.

De typeringen 'extreem-rechts' en 'ophitser' getuigen volgens Geert van een bekrompen geest. "Ik vind het heel erg dat bij de vertegenwoordiging van één van de belangrijkste landen, dit soort diplomaten zitten. Die dit soort grote onzin aan hun president, of het nu Obama of Bush is verkondigen,"aldus Wilders tegen RTL-Nieuws.(AHA)15/01/11 21u30, AD, 16-01-11

UPDATE zat. 11-12:

'Paus wilde Turkije niet in EU'

VATICAANSTAD - Het Vaticaan ziet misschien liever dat Turkije een speciale band met de Europese Unie ontwikkelt in plaats van EU-lid te worden. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur in 2009 aan de Amerikaanse president Barack Obama bericht, voor diens komst naar Vaticaanstad. Hierover berichtte vrijdag de Britse krant The Guardian, op basis van door WikiLeaks gelekte documenten.

In 2004 sprak kardinaal Ratzinger, de toekomstige paus Benedictus XVI, zich uit tegen EU-lidmaatschap van een islamitisch land, hoewel het Vaticaan destijds een neutrale positie innam over toetreding van Turkije. De documenten laten zien dat Ratzinger de drijvende kracht was achter de onsuccesvolle poging van het Vaticaan om een referentie naar 'Europa's christelijke wortels' in de EU-grondwet te krijgen. De Amerikaanse diplomaat merkt op dat Ratzinger ''duidelijk begrijpt dat het toestaan van een moslimland binnen de EU zijn zaak voor christelijke wortels zou verzwakken''. (ANP) 11/12/10 02u36 AD, 11-12-10

UPDATE: 14.30 u: Ook Nederland komt aardig wat in de cocumenten voor. Verhagen is een stabiele vriend. Hij is bovendien voorstander van Turkije bij de EU.

VS: Verhagen wordt een stabiele vriend

UPDATE  DEN HAAG - Een week voor Maxime Verhagen minister van Buitenlandse Zaken werd, hadden de Verenigde Staten hun oordeel al klaar: hij wordt een stabiele en effectieve vriend. Dat staat volgens HP/De Tijd in de gelekte documenten van Wikileaks over het berichtenverkeer van Amerikaanse ambassades.

maxima_verhagen_186250d.jpg

In die periode voerde Verhagen een telefoongesprek met de inmiddels overleden Amerikaanse ambassadeur Roland Arnall. Uit een verslag van dat gesprek dat nu bij Wikileaks uitlekt, blijkt dat Verhagen voorzichtig voorstander is van toetreding van Turkije tot de EU. Dat hij had verwacht dat de Amerikanen Iran zouden aanvallen in plaats van Irak. En dat hij graag met de camper door de VS reist.

Pro-Amerikaans
Verhagen vertelt verder dat de Nederlandse media en zijn politieke opponenten hem vaak bekritiseren als 'te pro-Amerikaans'. Hij zegt dit te zien als een eretitel: 'a badge of honor'. Verhagen memoreert dat zijn grootvader in een Duits concentratiekamp heeft gezeten en dat die later erg 'dankbaar' was bevrijd te zijn door de Amerikanen.

In hetzelfde gesprek beloofde hij Arnall zich sterk te maken voor intensievere samenwerking tussen Europa en de VS om terrorisme te bestrijden.

'Effective friend'
,,Verhagen's effort to reach out to us so early in the game strongly suggests that he will be a solid and effective friend in the Balkenende IV cabinet", luidt de conclusie van de memo, een verslag van een telefoongesprek dat Verhagen met Arnall voerde op donderdag 15 februari 2007. Verhagen was toen nog fractievoorzitter van het CDA, een week later zou hij minister van Buitenlandse Zaken worden.

 Balkenende
In een document uit Parijs wordt geschreven dat ook de Franse president Nicolas Sarkozy toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende heeft verzocht Nederlandse troepen in Afghanistan te laten.

2745 documenten over Nederland
In totaal gaan 2745 van de ruim 250.000 gelekte documenten over Nederland. Dat zijn er net iets minder dan over Duitsland, en iets meer dan over Turkmenistan. De meeste documenten gaan over Irak (15.365), gevolgd door Turkije (11.086), Iran (10.093) en Israël (9.520). Ook Afghanistan is goed vertegenwoordigd met 7.095 documenten.

Vanuit ons land zijn er door de Amerikanen 3021 documenten verstuurd.

Inmiddels zijn 220 van de beloofde 250.000 nieuwe documenten onthuld via www.cablegate.wikileaks.org. Dat valt op te maken uit een grafiek op cablegate.wikileaks.org. De documenten zullen over een periode van een paar maanden worden gepubliceerd. (BVDL) 29/11/10 08u08, Bron: AD, 29-11-10 

WikiLeaks ontketent diplomatieke crisis

Foto+bij+artikel+Wikileaks+ontketend+dip

Foto: AD 

UPDATE  LONDEN/NEW YORK - Wikileaks heeft een wereldwijde diplomatieke crisis veroorzaakt met de publicatie van 250.000 berichten die vanuit Washington werden verstuurd naar Amerikaanse ambassades. Dat stelde de Britse krant The Guardian vanavond.

De krant kreeg net als een aantal andere kwaliteitskranten eerder de beschikking over de documenten, die veel gevoelige informatie bevatten over het contact tussen de Verenigde Staten en andere landen. De meeste boodschappen dateren volgens de Amerikaanse krant The New York Times van de afgelopen drie jaar.

Uit de documenten blijkt onder meer dat het terreurnetwerk al-Qaeda nog altijd financiële steun ontvangt vanuit Saudi-Arabië. Het soennitische koninkrijk zou via koning Abdullah meerdere keren bij Washington hebben aangedrongen op militaire actie tegen nucleaire installaties van de sjiitische aartsrivaal Iran. Volgens de Amerikaanse diplomatieke post zou Iran ook de beschikking hebben over Noord-Koreaanse raketten, die West-Europese landen zouden kunnen treffen.

Roekeloos

De Amerikaanse regering blijkt haar beambten in het buitenland onder meer te hebben ingezet om allerlei informatie te vergaren over een groot aantal belangrijke politici. Het ging niet alleen om regeringsleiders, maar ook om hoge functionarissen bij de Verenigde Naties, waarvan het hoofdkwartier in New York staat. Washington wilde niet alleen alles weten over de netwerken van deze personen, maar aasde ook op hun creditcard- en DNA-gegevens.

Het Witte Huis veroordeelde de publicatie van de documenten en noemde de actie van WikiLeaks ,,roekeloos en gevaarlijk''. Een woordvoerster van het ministerie van Defensie kondigde aan dat het Pentagon maatregelen neemt om geheime informatie beter te beschermen. Zo moet het minder eenvoudig worden om gevoelige documenten over te schrijven van computers naar bijvoorbeeld usb-sticks.

Om de schade van het informatielek zoveel mogelijk te beperken, begon de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton in de afgelopen dagen al een diplomatiek offensief, waarvoor ambassades in een reeks landen werden ingeschakeld.

VS: Medvedev is Robin, Poetin Batman
Hieronder volgt een reeks opmerkelijke kwalificaties over wereldleiders, die staan in de documenten van de Amerikaanse regering die werden gelekt door WikiLeaks. Onderstaande quotes zijn onder meer afkomstig uit verhalen op de websites van de Britse krant The Guardian en het Duitse weekblad Der Spiegel. Deze media hadden vooraf inzage in de door WikiLeaks gelekte documenten.

- Dmitri Medvedev (president Rusland) en Vladimir Poetin (premier): Medvedev, officieel de machtigste politicus van Rusland, speelt in de praktijk ,,de Robin van Poetins Batman''. (bericht dat de Amerikaanse ambassade in Moskou eind 2008 verstuurde naar Washington)

- Silvio Berlusconi (premier Italië): ,,Zwak, ijdel en ineffectief als moderne Europese leider.'' (Elizabeth Dibble, een hoge diplomaat op de Amerikaanse ambassade in Rome)

- Nicolas Sarkozy (president Frankrijk): Is volgens een bericht van de Amerikaanse ambassade in Parijs ,,lichtgeraakt'' en ,,regeert op persoonlijke, autoritaire wijze''.

- Angela Merkel (Bondskanselier Duitsland): ,,Risicomijdend en slechts zelden creatief.'' (Amerikaanse ambassade in Berlijn, maart 2009)

- Guido Westerwelle (Minister Buitenlandse Zaken Duitsland): ,,Incompetent, ijdel en kritisch ten opzichte van de Verenigde Staten.'' (Amerikaanse ambassade)

- Horst Seehofer (leider regeringspartij CSU in Beieren): Weet niet dat 20.000 Amerikaanse militairen, de helft van de totale Amerikaanse troepenmacht op Duitse bodem, verblijft op bases in zijn eigen deelstaat. (idem)

- Benjamin Netanyahu (premier Israël): ,,Elegant en charmant'', maar houdt zich nooit aan zijn beloften. (Amerikaanse diplomaat in Cairo)

- Hamid Karzai (president Afghanistan): ,,Een extreem zwakke man die niet naar feiten luisterde, maar die zich liever liet misleiden door mensen die hem verhalen vertelden over de meest bizarre complotten tegen hem.'' (Amerikaanse ambassade Kabul)

- Kim Jong-il (dictator Noord-Korea): Een ,,futloze ouwe'' die fysiek en psychologisch getraumatiseerd is als gevolg van een beroerte. (diverse diplomatieke bronnen) (ANP/AFP/BVDL)

Klik hier om meer berichten te bekijken

28/11/10 19u47 Bron: AD, 29-11-10 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: