Vaclav Havel overleden

Geplaatst op zondag 18 december 2011 @ 13:42 , 779 keer bekeken

Leden en dagelijks terugkerende bezoekers, zie ook eens de andere nieuwsclubs, hier op clubhome genoemd? Dank!k5.gif 

Vaclav Havel overleden

Vaclav Havel © epa

Vaclav Havel, de oud-president van Tsjecho-Slowakije en Tsjechië, is vandaag op 75-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Dat heeft zijn bureau laten weten. Hij stierf na een lange ziekte in zijn huis in Hradecek, terwijl zijn vrouw en een aantal kloosterzusters bij hem waakten. De kettingroker Havel onderging verscheidene jaren geleden een operatie wegens longkanker.

Havel met de Dalai Lama
Havel met de Dalai Lama © ap
Havel was van oorsprong (toneel)schrijver. Tijdens het communistische regime in Tsjecho-Slowakije was hij een van de belangrijkste dissidenten. Havel behoorde in 1977 tot de ondertekenaars van Charta '77, een manifest waarin dissidenten opkwamen voor de vrijheid van meningsuiting en democratie.

Havel werd na de val van het communisme in 1989 president van Tsjecho-Slowakije. Toen Tsjechië en Slowakije op 1 januari 1993 uit elkaar gingen, werd hij president van Tsjechië. Hij legde die functie na twee termijnen in 2003 neer.

Erasmusprijs
Havel ontving in 1986 de Erasmusprijs. Oorspronkelijk wilde de stichting die de onderscheiding toekent, de dissidentenbeweging Charta '77 bekronen, maar minister Hans van den Broek van Buitenlandse Zaken verzette zich daartegen, omdat hij vreesde dat de betrekkingen met Tsjecho-Slowakije dan zouden worden geschaad. Daarom werd besloten de prijs toe te kennen aan Havel, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de beweging.
  (ANP)
 
18/12/11 12u21, BRON: AD, 19-12-11


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: