EU KRIJGT NOBELPRIJS

Geplaatst op vrijdag 12 oktober 2012 @ 22:19 , 940 keer bekeken

Leden en dagelijks terugkerende bezoekers zie ook de andere nieuwsclubs eens, in de rubriek Favoriete Clubs? Dank!

Europa, de Europese Unie althans krijgt de NOBELPRIJS VOOR DE VREDE, dit vanwege het feit dat er ná de Tweede Wereldoorlog geen (grote althans) militaire conflicten hebben plaatsgevonden, alleen 'ex' Joegoslavie zoals we allen weten.

Nobelprijs voor de Vrede naar Europese Unie

Door: Redactie
12-10-12 - 10:12 media_xll_1386321.jpgIllustratie © Reuters.

update De Nobelprijs voor de Vrede is dit jaar aan de Europese Unie toegekend. Dat maakte het Nobelcomité bekend in Oslo.

media_l_1386274.jpg'EU-president' Herman van Rompuy. © afp.

Nobelprijs voor de Vrede naar Europese Unie

  • Terecht

  • Belachelijk

resultaat

De Unie krijgt de prijs voor zijn inspanningen voor bijdrage van zes decennia van vrede, verzoening, democratie en mensenrechten in Europa. De prijswinnaar ontvangt in december een medaille en een bedrag van ongeveer 930.000 euro.

EU vaker in de race
De EU was al vaker in de race. Telkens greep ze net naast de prijs omdat ze volgens leden van het Nobelcomité er nog niet helemaal klaar voor was. De secretaris van het Noorse Nobelcomité dat verantwoordelijk is voor de vredesprijs, Geir Lundestad, pleitte een paar jaar geleden er al voor dat de Europese Unie de prijs zou krijgen.

'Door de EU hebben we niet alleen de Frans-Duitse verzoening, de EU heeft geholpen de democratie in Zuid-Europa te consolideren en heeft eraan bijgedragen dat landen in het centrale deel van Oost-Europa nauw samenwerken met de rest van Europa', zei hij toen.

De voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz liet weten 'diepgeraakt' te zijn. 'Verzoening, dat is waar de EU om draait. Het kan dienen als een inspiratiebron', twitterde hij.

Reacties
Ook Nederlandse politici reageerden op de bekendmaking. 'Nobelprijs voor de EU. Op moment dat Brussel heel Europa in ellende stort. Whats next? Een Oscar voor Van Rompuy?', zo twitterde PVV-leider Geert Wilders. PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vindt de toekenning 'een opsteker voor de Europese Unie en een steun in de rug in moeilijke tijden'.

Dit jaar waren er 231 nominaties voor de Nobelprijs voor de Vrede. Het hoofd van het Instituut Nobel, Geir Lundestad, maakte dit in februari bekend. Onder de kanshebbers waren 188 personen en 43 organisaties, onder wie de voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl en de Amerikaanse ex-president Bill Clinton.

Bron: AD, 12-10-2012


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: