1811 keer bekeken

DREIGING AANSLAGEN EN TERROISME: 'GELOOF' of politiek, rechts-extremisme

 • zaterdag 27 augustus 2022 @ 00:49
  #18
  reactie op (#17) herman_dad

  Goedemorgen, BUSJE RIJDT IN OP TERRAS IN BRUSSEL, AANTAL GEWONDEN. Dader gevlucht en in Antwerpen uiteindelijk gepakt. Nog steeds niet duidelijk of het hier een aanslag betrof of een ongeval? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 27-08-22 09.00 uur: 

  VRT   NOS Nieuws•Gisteren, 13:48•Aangepast gisteren, 17:09

  Zes gewonden bij aanrijding bestelbus Brussels terras, bestuurder opgepakt

  De bestuurder van de bestelwagen die vanmiddag inreed op een terras in Brussel is opgepakt, meldt de VRT. Zes mensen raakten bij die aanrijding lichtgewond.

  Het incident gebeurde rond 13.00 uur in de Sint-Michielsstraat, een zijstraat van het winkelgebied de Nieuwstraat. De bestuurder sloeg daarna op de vlucht. Rond 16.30 uur werd hij in Antwerpen gearresteerd. Eerder werd de bestelbus al gevonden in Brussel, in de buurt van de plek waar de bestuurder op het terras inreed.

  Wat het motief is van de man is nog niet duidelijk. Volgens de VRT is hij geen onbekende van de politie. Uit voorzorg werd het dreigingsniveau voor een extremistische- of terreuraanslag voor Brussel tijdelijk opgeschroefd naar niveau 3 (ernstig). Nu de verdachte is opgepakt, is dat weer teruggegaan naar niveau 2.

  In volle vaart

  "Wij zaten gewoon op het terras te genieten. Plots kwam een witte bestelwagen met een razend tempo aangereden, slingerend van links naar rechts. In de andere straat heeft de bestuurder nog een terras geraakt en daarna is de bestelwagen in volle vaart weggereden", zegt een ooggetuige op Radio 1 van de VRT.

  Eerder meldde de krant HLN dat andere getuigen zeiden dat de verdachte "Allahoe akbar" riep, maar dat is inmiddels uit de berichtgeving verwijderd. De politie heeft niet bevestigd of de bewering van de getuigen klopt en het is niet duidelijk of er opzet in het spel is.

  De Belgische minister van Binnenlandse Zaken bedankt op Twitter de hulpdiensten voor de inzet:

  Annelies Verlinden @AnneliesVl

  In nauw contact met onze veiligheidsdiensten. Situatie wordt op de voet opgevolgd. Dank aan de hulpdiensten voor hun inzet. https://t.co/49nAS7sKgh

  13:40  26 augustus 2022

  Gewijzigd op 2022-08-27 08:35:14
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 04 november 2021 @ 08:49
  #17
  reactie op (#16) herman_dad

  Goedemorgen, n.a.v. zaak oud-militair CONINGS o.a. HUISZOEKINGEN BIJ DIVERSE MILITAIREN ivm MOGELIJK EXTREEM-RECHTS GEDACHTEGOED.... dat zij verpreidden via social media o.a.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 13:09

  Huiszoekingen in België bij kazernes en woningen militairen

  De Belgische politie heeft vanochtend huiszoekingen gedaan bij drie militaire kazernes en acht woningen van militairen. Aanleiding is een onderzoek naar het verspreiden van extreemrechtse boodschappen, schrijft de Vlaamse omroep VRT. Die oproepen zouden kunnen aanzetten tot terreurdaden.

  Het federaal parket bevestigt tegenover Belgische media de huiszoekingen. Er zijn geen arrestaties verricht. Wel zijn er computers en telefoons in beslag genomen.

  De krant De Standaard schrijft dat het zou gaan om de kazernes van Florennes, Sint-Truiden en Heverlee. De actie zou zijn gericht tegen "mensen die te ver gaan op sociale media" en daar "de grenzen van de vrije meningsuiting aftasten". Volgens de krant zijn de huiszoekingen het resultaat van extra onderzoeken die zijn opgestart na de zaak rond de extreemrechtse militair Jürgen Conings. Er zou geen direct verband zijn met de zaak.

  Conings

  Conings verdween in mei met wapens die hij had meegenomen uit een kazerne. Voor zijn verdwijning had hij coronadeskundigen bedreigd. Viroloog Marc van Ranst moest onderduiken, omdat gevreesd werd dat Conings naar hem op zoek was.

  Ruim een maand later werd zijn lichaam gevonden in het Dilserbos, vlak over de grens bij Geleen. Hij bleek kort na zijn verdwijning zelfmoord te hebben gepleegd.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 05 september 2021 @ 01:00
  #16
  reactie op (#15) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg: JAGER DIE OVERSCHOT VOND VAN CONINGS, wordt verdacht van diefstal van een automatisch wapen dat deze nog bij zich droeg. Hij had het weggenomen en ergens begraven voordat hij alarm sloeg? De jager zelf is hierover zeer ontstemd. De burgemeester was overigens ook in de buurt met enkelen aan het fietsen maar later bleek de jager hem als eerste te hebben gevonden.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 14:46

  Man die lichaam Conings ontdekte nu verdacht van stelen wapen

  Politie bij het Dilserbos, waar het lichaam van Conings werd gevonden ANP

  De jager die in België het lichaam van Jürgen Conings vond, wordt nu verdacht van het stelen van een automatisch wapen dat de voortvluchtige militair bij zich had. Belgische media schrijven dat de man ook wordt verdacht van verboden wapenbezit en het delen van beelden van het lichaam van Conings met Duitse media.

  De Belgische autoriteiten maakten eerder dit jaar op grote schaal jacht op de extreemrechtse beroepsmilitair Conings. Hij had op 17 mei zware wapens meegenomen uit een legerdepot en was daarna spoorloos verdwenen. In afscheidsbrieven bedreigde hij de viroloog Marc van Ranst.

  Na een zoektocht van weken vonden een jager en de burgemeester van Maaseik los van elkaar het lichaam van de militair in een bos. Conings had zichzelf in het Belgische Dilserbos om het leven gebracht.

  Burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik vertelde eerder al over de vondst:

  1:34 Zie video in oorspronkelijke artikel

  'Ik rook een duidelijke lijkgeur en dacht: dat kan wel eens Jurgen Conings zijn'

  De politie vond bij het lichaam meerdere wapens, maar niet het P90-machinegeweer dat Conings ook bij zich zou hebben gehad. Bij toeval vonden agenten dat wapen later tussen de wortels van een boom, op meters afstand van de vindplaats van lichaam. Ingewijden zeggen tegen Het Belang van Limburg dat het wapen daar "duidelijk onlangs was verstopt".

  Stappenteller

  Onderzoekers stellen dat Conings het wapen daar niet zelf heeft neergelegd kan hebben. Uit gegevens van zijn stappenteller leiden ze af dat Conings maar 800 stappen zette na zijn verdwijning en kort daarna overleed.

  Wat leidde precies tot de vondst van het lichaam van Conings? We maakten eerder een reconstructie over de zoektocht.

  Daarom wordt vermoed dat de jager het wapen verstopte nadat hij het lichaam van Conings had ontdekt en daarna pas de autoriteiten waarschuwde. Hij zou van plan zijn geweest het automatische wapen later mee te nemen.

  Zelf noemt hij de aantijgingen tegen hem "schandalig". In weekblad Humo klaagt hij dat de autoriteiten hem als een topcrimineel behandelen. "Ik denk dikwijls: had ik hem maar nooit gevonden."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 17 juli 2021 @ 08:10
  #15
  reactie op (#14) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg: CHEF BELGISCHE MILITAIRE INLICHTENDIENST WEG vanwege de zaak CONINGS, de militair die geradicaliseerd was in complottheorien omtrent het coronavirus o.a. en dreigde met aanslagen en bedreiger leven van Van Ranst o.a. Conings heeft uiteindelijk zelfmoord gepleegd. Ook in de Belgische POLITIEK ligt de zaak gevoelig nog.

  AANVULLING d.d. 25-8-21: Het blijft politiek gevoelig liggen en niet alleen in Belgie maar ook in NL en elders. Het is tevens ook het resultaat van de complottheorien vooral vanuit de VS dat er nog mensen zijn die dit alles geloven en tot criminele daden overgaan om 'hun gelijk te bewijzen'?! Voor de maatschappij was het beter zo, dat de ex-militair zelf heeft besloten een einde aan het leven te maken, voor slechts een heel klein gedeelte van de mensheid is hij een 'martelaar', juist ja die 7% complotdenkers/aanhangers.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Een militair konvooi bij Maasmechelen tijdens klopjacht op Conings in mei AFP

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 22:53

  Baas Belgische militaire inlichtingsdienst verliest baan door zaak-Conings

  Generaal Philippe Boucké, de baas van de Belgische militaire inlichtingendienst ADIV, stapt op. Dat heeft de minister van Defensie Ludivine Dedonder laten weten in een persbericht.

  Boucké en de ADIV kregen de afgelopen tijd veelvuldig het verwijt dat er gefaald is in de zaak rond Jürgen Conings, de militair die lange tijd onvindbaar was voor de politie, het leger en speciale eenheden. Hij werd gezocht in verband met het bedreigen van de Vlaamse viroloog Marc van Ranst. Uit de kazerne waar Conings werkte, nam hij een groot arsenaal wapens mee.

  Onlangs verschenen er twee rapporten over de aanpak van de zaak rond Conings. Beide rapporten kwamen tot de conclusie dat de ADIV hierin had gefaald, schrijft de krant De Morgen. Boucké had nooit gehoord van Jürgen Conings, die op de terroristenlijst van antiterreurorganisatie OCAD stond. Niemand had Boucké daarover ingelicht.

  "Generaal-majoor Boucké heeft in het tijdsbestek dat hij de dienst geleid heeft al zijn energie gebruikt om de jarenlange gekende problemen op te lossen. De complexiteit van de problemen, versterkt door de gebeurtenissen van de voorbije weken, hebben het hem onmogelijk gemaakt te slagen in zijn opdracht", zegt Dedonder in een persbericht.

  Boucké weg, dan ook Dedonder

  "In het belang van onze Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid heb ik samen met de Chef Defensie beslist een nieuwe chef van de ADIV aan te duiden", zegt Dedonder. Boucké wordt opgevolgd door vice-admiraal Wim Robberecht.

  Het vertrek van Boucké komt Dedonder ook op kritiek te staan. Kamerlid Theo Francken van de nationalistische Nieuw-Vlaamse Alliantie vindt dat Dedonder ook moet opstappen. "Als Boucké moet gaan, dan moet de minister ook gaan, dat is de consequentie", zegt Francken op Twitter.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-08-25 07:53:04
  handtekeningafbeelding
 • maandag 21 juni 2021 @ 07:17
  #14
  reactie op (#13) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg: EINDE KLOPJACHT: 21-06: OVERSCHOT VAN GERADICALISEERDE MILITAIR CONINGS al in staat van ontbinding (?) gevonden in bos waar eerder uitgebreidt werd gezocht en nabij de Belgisch-NL Limburgse grens. Aannemende zelfmoord van de man al in een eerste stadium, en het lijkt het beste zo in meerdere opzichten. Ook NL en zelfs Duitse politie- en militaire eenheden zochten naa de man.

  Toch ook hier weer het grote gevaar van alle complotheorien omtrent het 'cornavirus' dat zelfs 'mensen met een verondersteld gezond verstand' tot waanzinnige daden kan brengen. Des te schrijnender dan ook dat  Ongeveer 150 mensen hielden vanavond een wake bij het huis van Conings, in Dilsen vlakbij de grens met Nederland: en het is al tragisch genoeg voor de familieleden van de man zelf.   

  AANVULLING 27-6: Hielden een 100 tal symphatisanten, 'virusontkenners' en complotkenkers die zich laten meeslepen hierin en daarmede misdadigheid ten volle ondersteunend een ONAANGEKONDIGDE 'WAKE' voor Conings.....

  En ook MEERDERE Belgische militairen met extreemrechtse sympathieën geweerd van depots

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 19:00

  Federaal parket bevestigt dat gevonden lichaam van Belgische militair Conings is

   AFP

  Het federaal parket in België heeft bevestigd dat het lichaam dat vandaag is gevonden, van de voortvluchtige militair Jürgen Conings is. Momenteel vindt er in het Nationaal Park Hoge Kempen nog volop onderzoek plaats.

  "De waarschijnlijke doodsoorzaak, volgens de eerste onderzoeksresultaten, zou zelfdoding zijn", zegt het parket. Vannacht en morgenochtend wordt het lichaam van de voormalige militair onderzocht door forensisch experts. Onduidelijk is hoe lang Conings in de bossen heeft gelegen.

  Ongeveer 150 mensen hielden vanavond een wake bij het huis van Conings, in Dilsen vlakbij de grens met Nederland:

  0:37 Zie video in oorspronkelijke artikel 

  Wake voor dood gevonden militair Jürgen Conings

  Eerder vandaag maakte de burgemeester van Maaseik, Johan Tollenaere, bekend dat hij het lichaam van Conings had gevonden in de bossen van het Nationaal Park. Hij trof het naar eigen zeggen aan bij het mountainbiken in het park met een groep vrienden.

  "Ik kwam ergens op een stuk waar weinig mensen komen en ik rook onmiddellijk een sterke lijkgeur. Toen dacht ik inderdaad onmiddellijk aan Conings", licht Tollenaere toe. Hij vertrok vanmorgen met een groep vrienden voor een tocht en rook het lichaam op een pad waar alleen mountainbikers komen. Hij zei de geur te hebben herkend omdat hij ooit bij graafwerkzaamheden op een kerkhof aanwezig was.

  "Ik heb de coördinaten aan de politiediensten doorgegeven, die hebben op enkele meters afstand het lijk gevonden". De burgemeester zei het lichaam niet zelf te hebben gezien. Hij besloot niet dichterbij te komen omdat hij aan de geur kon ruiken dat het lichaam vermoedelijk in een verre staat van ontbinding was. Ook om het sporenonderzoek niet in de weg te zitten, besloot hij de politie direct in te schakelen. Tollenaere zei dat hij geregeld in het gebied fietst.

  Jager: ik wist meteen dat hij het was

  Ook de 46-jarige jager Leonard Houben zegt dat hij het lichaam van Conings vanmorgen in het park aantrof. Hij zei - net als Tollenaere - het levenloze lichaam geroken te hebben en stelt dat hij er als eerste bij was. "Ik wist niet dat hij het was", zegt Houben, verwijzend naar Conings. "Ik dacht dat het een stuk wild was." De autoriteiten hebben nog niet gezegd wie het lichaam heeft gevonden.

  De militair stal afgelopen mei wapens uit een depot van Defensie. Hij had extreemrechtse sympathieën en werd verdacht van een aantal bedreigingen. Hij werkte sinds 1992 bij de Belgische defensie.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-06-28 06:50:08
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 10 juni 2021 @ 00:41
  #13
  reactie op (#12) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG UITBREIDING KLOPJACHT: 09-06: OPNIEUW ZOEKTOCHT BELGISCH-NL/Limburgse grens ivm GERADICALISEERDE MILITAIR CONINGS in principe Belgische Leger/Politie-eenheden maar ook de Limburgse politie zal zeer alert zijn.    

  En ook MEERDERE Belgische militairen met extreemrechtse sympathieën geweerd van depots

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  De zoektocht in Nationaal Park Hoge Kempen ANP

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 10:26

  Nieuwe zoekactie naar voortvluchtige Belgische militair

  Belgische militairen en agenten zijn vanmorgen in de buurt van de Nederlands-Belgische grens weer een zoekactie gestart naar de voortvluchtige militair Jürgen Conings.

  De zoekactie richt zich op het bosgebied rond het voetbalstadion van KRC Genk, bij Nationaal Park Hoge Kempen, schrijft de Belgische krant Het Belang van Limburg. Tientallen militairen en speciale eenheden verzamelden zich daar vanochtend vroeg.

  Al twee keer werd het Nationaal Park Hoge Kempen nabij de Nederlands-Belgische grens doorzocht. Vorige week werd nog gezocht op een bedrijventerrein in Lanklaar, schrijft 1Limburg. .

  Zware wapens

  De voortvluchtige militair uit Dilsen-Stokkem, vlak over de grens bij het Limburgse Grevenbicht, nam vorige maand voor zijn verdwijning zware wapens mee uit de kazerne van Leopoldsburg.

  Uit afscheidsbrieven bleek dat Conings, die extreemrechtse sympathieën heeft, het gemunt heeft op virologen en de Belgische overheid. De Belgische topviroloog Marc Van Ranst zit vanwege de bedreigingen van Conings sinds half mei met zijn gezin ondergedoken.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van 1Limburg. .

  Gewijzigd op 2021-06-10 00:41:58
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 03 juni 2021 @ 01:00
  #12
  reactie op (#11) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG UITBREIDING KLOPJACHT: 03-06: NOG STEEDS IS DE GERADICALISEERDE MILITAIR CONINGS NIET GEVONDEN OF AANGEHOUDEN als het zover komt dan. Verontrustend ook voor NL het Belgisch-Limburgse grensgebied met name. 

  EN het is een schande dat extreem-rechtse partijen als het Vlaams Belang en ook groepen binnen de VIRUSONTKENNERS de gezochte bejubelen zelfs.... mogelijk dan ook dat hij hulp krijgt vanuit die kringen of 'onderduiken'? De mensen die Conings steunen hebben diverse motieven, zegt Belgische journalist Bruno Struys van De Morgen in Podcast De Dag. "Maar over het algemeen is hun boodschap dat Conings een held is, omdat hij zich verzet tegen de coronamaatregelen."

  En ook MEERDERE Belgische militairen met extreemrechtse sympathieën geweerd van depots

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 21:53

  Bewapende militair Conings nog steeds spoorloos, zo staat de klopjacht ervoor

  De zoektocht in Nationaal Park Hoge Kempen ANP

  Hoewel er met man en macht naar hem wordt gezocht, is hij al meer dan twee weken spoorloos: de Belgische militair Jürgen Conings laat zich niet makkelijk vinden. Hij haalde twee weken geleden zware wapens bij een kazerne op, liet afscheidsbrieven achter en heeft de bekende Belgische viroloog Marc van Ranst als doelwit.

  Vandaag meldden Belgische media dat hij jarenlang in het doorzochte bos woonde. Dat betekent dat hij dit gebied goed kent. Hoe staat de zoektocht er naar Conings nu voor?

  Conings woonde mogelijk in het uitgekamde gebied

  Op maandag 17 mei vertrok Conings, zoals altijd, naar zijn werk. Maar in de avond kwam hij niet thuis, wat zijn vriendin verontruste. De volgende dag werd de klopjacht gestart.

  De auto van de militair werd kort na zijn verdwijnen gevonden in een bos nabij de Lanklaarsesteenweg. Daarin werd volgens het federaal parket een "verdachte constructie rond een tripflare" gevonden, oftewel een valstrik.

  De zoekactie focuste zich meermaals op Nationaal Park Hoge Kempen, vlakbij de grens met Nederland. Belgische media melden vandaag dat Conings jarenlang in een chalet in Sparrendal woonde, vlakbij het park.

  NOS

  Honderden agenten en militairen hebben met onder meer helikopters en gepantserde voertuigen gezocht, maar de klopjacht heeft tot nu toe geen Conings opgeleverd. "Het duurt lang, ik denk dat we met zijn allen hadden gehoopt dat we sneller duidelijkheid zouden krijgen in dit dossier", zei de minister van Binnenlandse Zaken dit weekend.

  De autoriteiten gaan ervan uit dat Conings nog leeft en dat de dreiging rondom de militair nog niet verdwenen is.

  Conings is 'potentieel gevaarlijke extremist'

  Conings heeft extreemrechtse ideeën en staat op de lijst van potentieel gevaarlijke extremisten van het Belgische coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse OCAD. De lijst bevat 706 personen die een extremistische of terroristische dreiging kunnen vormen voor België. Conings is de eerste militair ooit op de lijst.

  Van deze personen is bekend dat ze aanzetten tot geweld, van plan zijn om geweld te gebruiken in een extremistische of terroristische context of dat er ernstige aanwijzingen zijn dat ze anderen willen radicaliseren.

  profielfoto Opsporingsberichten @politie_zoekt

  Wie heeft Jurgen CONINGS gezien? Aan Jurgen CONINGS wordt gevraagd zich zo snel mogelijk te melden bij de dichtstbijzijnde politiedienst. https://t.co/yOXOh5nMwF

  14 dagen geleden

  In een afscheidsbrief zou Conings hebben gezegd dat hij "niet kan leven met de leugens van mensen die beslissen hoe wij moeten leven". Hij doelde daarmee op politici en virologen.

  'Potentieel gevaarlijk', maar toch een raketwerper ophalen

  Hoewel hij op de lijst van het OCAD stond, kon hij toch zware wapens uit een kazerne in Leopoldsbrug meenemen. "Onaanvaardbaar", noemde premier Alexander De Croo die fout. Mogelijk gaat het om vier raketwerpers, een FN P90-machinepistool en een kleiner pistool.

  De militaire inlichtingendienst ADIV wist dat Conings op de lijst stond, maar die informatie bereikte nooit de chef van de ADIV of minister Dedonder (Defensie). De informatie uit de database van OCAD werd "gebrekkig benut", zegt Dedonder.

  Onderzoek naar de gang van zaken loopt nog. Inmiddels is wel twaalf andere militairen met extreemrechtse ideeën de toegang tot wapendepots ontzegd.

  Viroloog Van Ranst was doelwit

  "Je wordt de bedreigingen beu, maar helaas raak je eraan gewend", zei Van Ranst tegen de NOS. Conings reed naar het huis van de viroloog, nadat hij zijn auto vollaadde met wapens. Daar hing hij een paar uur rond. Van Ranst zit inmiddels twee weken met zijn gezin ondergedoken in een safehouse.

  Naast Van Ranst zijn nog tien andere personen een mogelijk doelwit van de militair, meldden Belgische media eerder. Zij zouden extra bescherming krijgen.

  Meerdere moskeeën in de omgeving van het zoekgebied blijven dicht, of worden extra bewaakt. Het is niet duidelijk of Conings het ook specifiek op gebedshuizen heeft gemunt.

  Conings krijgt bijval: van wie en waarom?

  Conings krijgt uit verschillende hoeken bijval. Een facebookgroep die werd opgericht als steun aan de militair had binnen een paar dagen 40.000 leden en op manifestaties kwamen tientallen mensen af. Van Ranst zelf nam een kijkje in een van de Telegram-groepen.

  profielfoto Marc Van Ranst @vanranstmarc

  Jürgen Conings wordt momenteel bejubeld door Vlaams Belang politici, mandatarissen en sympathisanten. De maskers vallen af: zij vinden rechtsextremistische terreur blijkbaar best ok. Diegenen die Conings bejubelen zijn de schandvlek van Vlaanderen. https://t.co/e9p1m7poUl

  12 dagen geleden

  De mensen die Conings steunen hebben diverse motieven, zegt Belgische journalist Bruno Struys van De Morgen in Podcast De Dag. "Maar over het algemeen is hun boodschap dat Conings een held is, omdat hij zich verzet tegen de coronamaatregelen."

  Volgens Struys maakt de situatie rondom Conings duidelijk dat er in Vlaanderen een "veel grotere bereidwilligheid" is om in opstand te komen tegen de maatregelen dan vaak wordt gedacht.

  Hoe de politiek deze groep mensen moet adresseren is nog een grote vraag. Volgens Struys heb je aan de ene kant politici die zeggen dat ze meer moeten luisteren naar deze mensen, zodat ze zich gehoord voelen. "En aan de andere kant zeggen sommigen dat je niet moet luisteren, en duidelijk je afkeuring moet laten blijken."

  "Die twee strekkingen zijn onverzoenbaar. Niemand weet wat we hiermee moeten doen."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2021-06-03 01:07:30
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 28 mei 2021 @ 08:09
  #11
  reactie op (#10) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG UITBREIDING KLOPJACHT: 28-5: JUSTITIE GAAT ER VAN UIT DAT DE GEZOCHTE OUD-MILITAIR NOG LEEFT en de zoektocht is toch weer voortgezet, ook in het Belgisch NL-Duitse grensgebied. Hij kan mogeljk nu overal in Europa zelfs zitten en mogelijk ook in Nederland of Duitsland... 

  En ook MEERDERE Belgische militairen met extreemrechtse sympathieën geweerd van depots

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  FEDERAAL PARKET

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 14:06

  Justitie gaat ervan uit dat gezochte militair nog leeft

  De autoriteiten in België gaan ervan uit dat de voorvluchtige militair Jürgen Conings nog in leven is. Justitie zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat hij is overleden. "Er wordt niet gezocht naar een overleden iemand, maar naar onze militair", zegt een woordvoerder tegen Belgische media.

  Vanochtend is de zoektocht naar Conings hervat. 300 militairen en 120 politiemensen zijn op de been in het Nationaal Park Hoge Kempen, vlak over de grens bij Geleen. Daar werd eerder ook al naar Conings gezocht en werd zijn auto gevonden in een woonwijk aan de N75.

  Gerichter zoeken

  Nieuwssite Het Laatste Nieuws meldt dat er nu veel gerichter gezocht wordt in het gebied en dat het niet gaat om een grootschalige actie. Het Nationaal Park Hoge Kempen werd vorige week helemaal afgesloten voor het publiek. Nu zijn slechts bepaalde delen ontoegankelijk.

  Er zijn geen concrete aanwijzingen waar de militair zich bevindt, zegt justitie. "Het onderzoek evolueert constant. We krijgen verschillende elementen binnen die allemaal onderzocht worden."

  Jürgen Conings is spoorloos sinds vorige week maandag, toen hij zwaarbewapend een kazerne had verlaten. Hij liet een afscheidsbrief achter met dreigementen aan de regering, het leger en virologen; specifiek gericht aan viroloog Marc van Ranst. Hij schreef zich "niet zonder slag of stoot over te geven".

  Zo ziet de zoektocht in de Belgische bossen er nu uit:

  0:41 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Zoektocht Jürgen Conings in volle gang

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • zondag 23 mei 2021 @ 01:06
  #9
  reactie op (#8) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG UITBREIDING KLOPJACHT: Nu OP INTERPOLLIJST en ook HUISZOEKINGEN BIJ VRIENDEN of kennissen, familie van de man..... Mogelijk is hij al lang uit het eerste zoekgebied bij de Belgische-Nederlandse grens?  

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 22:53

  Voortvluchtige Belgische militair op opsporingslijst Interpol

  De voortvluchtige Belgische militair Jürgen Conings is door justitie in zijn land op de internationale opsporingslijst van Interpol geplaatst.

  Hij wordt gezocht voor het dreigen met een terroristische aanval op personen en een regering, staat daar te lezen.

  INTERPOL

  In Nationaal Park Hoge Kempen wordt niet meer intensief naar hem gezocht. Daar hielden de afgelopen dagen honderden militairen en politieagenten een zoektocht, nadat dinsdag zijn auto in de buurt was gevonden. "Tot op heden is de gezochte persoon er niet gevonden", zei een woordvoerder van het Belgische Openbaar Ministerie tegen VRT Nieuws. Het natuurgebied is weer open voor het publiek.

  De gouverneur van de Belgische provincie Limburg houdt nog een slag om de arm. "Er zullen nog altijd zoektochten gehouden worden en er zal ook altijd een patrouille aanwezig zijn. Er zal altijd iemand aanwezig zijn om in te grijpen, maar op dit moment ziet het er echt niet naar uit dat dit nodig zal zijn. Men vraagt natuurlijk aan de mensen om altijd voorzichtig te zijn en verdachte dingen te melden aan de lokale politie."

  Legertop neemt afstand

  De Belgische legertop neemt afstand van Conings. "Ik zie met lede ogen aan dat ook militairen zich scharen achter de steuncampagnes voor JC", zegt generaal Marc Thys, de tweede man van het Belgische leger op Twitter. "Wat ook zijn staat van dienst is, hij heeft met zijn gedrag en actie zijn eed van militair gebroken. Hij heeft de waarden van de organisatie volledig overboord gegooid."

  Conings vertrok maandag zwaarbewapend van de kazerne. Dinsdag werd er een zoekactie opgetuigd. De autoriteit die het dreigingsniveau in België vaststelt, omschrijft hem als een "potentieel gevaarlijke extremist". Waarom de militair nog toegang had tot de wapens, is onduidelijk .

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-05-23 07:24:31
  handtekeningafbeelding