Geplaatst op zaterdag 11 september 2010 @ 18:53 , 2633 keer bekeken
Leden en bezoekers, zie ook eens de andere nieuwsclubs, hier op clubhome genoemd? Ook uw mening kunt u daar kwijt in de forums of de BLOGberichten!? Dank!
UPDATE 22-11-10:
BRUSSEL - Het is mogelijk België te splitsen en toch de monarchie te behouden. De Belgische koning Albert II zou in een personele unie koning kunnen zijn van Vlaanderen, Wallonië en Brussel.
De Antwerpse hoogleraar geschiedenis Herman Van Goethem zei dat vandaag in een documentaire over een mogelijk einde van België. Het programma werd gelijktijdig door de Vlaamse en de Waalse publieke omroep uitgezonden, een zeldzame gebeurtenis.
Volgens door de programmamakers geraadpleegde deskundigen is een splitsing van het land zeker mogelijk, al gaat het om een kostbaar en ingewikkeld proces, dat langdurige onderhandelingen vergt.
Door groeiende tegenstellingen tussen Vlamingen en Walen lijkt het uiteenvallen van België steeds minder onwaarschijnlijk, al houdt vrijwel niemand er rekening mee dat dit scenario op korte termijn realiteit wordt. (ANP/BVDL) 21/11/10 21u15 AD, 22-11-10
Twee op de tien is niet veel.... Maar mocht het tot een 'breuk' komen in Belgie, dan kunnen alleen de Vlamingen zelf beslissen waar zij bij willen horen of 'zelfstandig'?
Maar wat maakt het uit, in de EU worden steeds meer regels gezamelijk voorzover nog niet geactualiseerd dus eigenlijk als ze 'scheiden', scheiden ze feitelijk ook niet geheel weer, want beiden blijven dan een EU-lid nemen we aan. Geldt ook voor Wallonie, eventueel bij Frankrijk of zelfstandig (?) en het "Duitstalige gebied' van Belgie.
Die laasten vallen vaak niet op, een minderheid, maar ook zij kunnen dan kiezen tussen 'Duitsland' of 'Luxemburg' of zelfs ook Nederland (?), want zelfstandig voor hen dat zou financieel geen haalbare kaart zijn.
DEN HAAG - Nu de discussie over een mogelijke splitsing van België weer is losgebarsten blijkt dat twee van de tien Nederlanders voor het voegen van Vlaanderen bij Nederland is. Nederlanders zien weinig in een splitsing in twee onafhankelijke staten. Een opdeling tussen Nederland en Frankrijk wordt als een beter idee gezien. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Synovate.
Demissionair vicepremier Laurette Onkelinx van de Parti Socialiste heeft laten weten dat Belgen zich moeten voorbereiden op een splitsing. Een derde van de Nederlanders vindt echter dat België moet blijven bestaan en dat de problemen uitonderhandeld moeten worden. Veertien procent wil dat Vlaanderen en Wallonië zelfstandig verder gaan.
Een groot aandeel van de Nederlanders, 32 procent, heeft geen oordeel over de problematiek in België. De Belgische formatie-onderhandelingen zijn vastgelopen. (Novum/CBR) 11/09/10 13u55
Bron: AD, 11-09-10
EXTRA: De Duitstalige gebieden van Belgie, rond 'Eupen en Malmedy'. Feitelijk 2 gebieden, een noordelijke 'enclave' en een 'zuidelijke'. Tot 1919 behoorden zij bij Duitsland.
Na 'Napoleon' wordt Europa 'herverkaveld' en men wilde ten noorden van Frankrijk een grote sterke staat hebben. Dus Nederland, Vlaanderen, Wallonie en Luxemburg bij elkaar gevoegd. Tot 1930 uiteraard na de afscheiding van Vlaanderen en Wallonie in 'Het Koninkrijk Belgie'. En Luxemburg wordt ook een aparte staat, wederom (al in 1354 gesticht) het oude 'Groot-Hertogdom', tot heden. Echter veel banden met Belgie, financieel-economisch en ook voor de Defensie. Het Luxemburgse leger heeft een eigen 'Bataillon'.
In 1919 na de 1e W.O. en de Vrede van Versaille, worden de Duitstalige gebieden als 'straf' c.q. compenstatie van Duitsland bij Belgie gevoegd. Het noordelijke gedeelte hoorde bij het gewest 'Limburg' - waarvan nu nog NL-Limburg ook over is. En het zuidelijke gedeelte bij de provincie (Hertogdom) Luxemburg. Het noordelijke gedeelte grenst voor een klein gedeelte ('Moresnet') aan Nederland, feitelijk een '4-landenpunt' al kennen we het als 3-landenpunt. Idem voor het zuidelijke gedeelte, dat grenst nog net aan het Groot-Hertogdom (Staat) Luxemburg.
Kaartje van de Duitstalige gebieden, met een eigen parlement, radio-tv zender en één krant. Ruim 73.000 inwoners telt dit gebied. 95% spreekt Duits, 4% Frans en 1% anderstalig (Nederlands-Vlaams)
Welkom bij Clubs!
Kijk gerust verder op deze club en doe mee.
Of maak zelf een Clubs account aan: