Balkenende pleit voor wijziging Grondwet.

Geplaatst op donderdag 24 mei 2007 @ 09:19 , 72 keer bekeken

Zie ook eens: http://net.clubs.nl/eurocenten <> Betaal geen CENT te veel!

Het blijft rommelen in de Europese politiek, maar 'nationaal' is het in alle landen niet beter. Zie o.a. artikel op club http://cultuur.clubs.nl/justititieledwalingen !! Toch zijn er geluiden dat o.a. Sarkozy 'vaart wil maken' met een 'uitgekleed verdrag' en volgens ingewijden zal er mogelijk in juni bij de EU-top al tot besluiten worden gekomen. 'We moeten verder nu' zei  o.a. ook Sarkozy. Overigens is hij nu 'om' v.w.b. een 'uitgekleed verdrag', maar blijft in principe toch tegen b.v. toetreding Turkije.  

Ach, Balkenende heeft zijn zegje gedaan en dat weten we dan... Indien PvdA eventueel vóór is, dan zou er een kleine meerderheid zijn in de Kamer voor een 'nieuw referendum'? Doch, indien in juni al e.e.a. wordt besloten dan zal dit zo wie zo 'mosterd na de maaltijd zijn'. En misschien maar goed ook, andere politici krijgen dan weer de kans 'angst te zaaien', zie Justitiele Dwalingen!  

Balkenende pleit voor wijziging Grondwet.

STRAATSBURG/DEN HAAG - Premier Balkenende heeft woensdag in het Europees Parlement gepleit voor een flinke wijziging van de Europese Grondwet, die twee jaar geleden door de Nederlanders en de Fransen werd verworpen.

    Balkenende bij zijn toespraak voor het EU-parlement

Tegelijkertijd liet de nieuwe Franse president Sarkozy in Brussel weten dat een 'versimpeld verdrag' de enige uitweg uit de huidige crisis in de Europese Unie is. 'Het kan geen grondwet zijn, want de Franse bevolking en anderen hebben nee gezegd', aldus Sarkozy.

Dat was ook de boodschap die Balkenende had voor de europarlementariërs, van wie de meerderheid juist voor handhaving van het grondwetsvoorstel is. In plaats van een Europese Grondwet moet het volgens Balkenende bij een 'wijzigingsverdrag' blijven. 'Kleine stappen vooruit, met een concrete betekenis.'

Daarom moeten volgens hem de grondwettelijke symbolen, zoals de vlag en de naam van het document, verdwijnen. Verder moeten de nationale parlementen van de EU-landen de mogelijkheid krijgen in te grijpen als zij vinden dat een wetsvoorstel eigenlijk niet tot de competentie van de EU behoort. 'Als de meerderheid van de nationale parlementen een negatief oordeel velt, moet dat consequenties hebben.'

Vetorecht.

De premier vond ook dat het vetorecht van de EU-landen op bepaalde terreinen overeind moet blijven. 'De bevoegdheden van de Unie moeten helder zijn begrensd. Alleen dan kunnen we de aarzelingen over het overdragen van soevereiniteit verminderen.' Zo moeten de EU-landen de zeggenschap houden over zaken als het pensioensysteem, de sociale zekerheid en onderwijs.

Nederland wil ook dat de voorgestelde Europese minister van Buitenlandse Zaken slechts coördinator gaat heten. Opvallend is ook dat het kabinet wil dat de passage geschrapt wordt dat de Europese Grondwet voorrang heeft boven de nationale wetten 'om te voorkomen dat de indruk ontstaat van een Europese staat'.

Balkenende kreeg veel kritiek over zich heen in het parlement. 'Wie de symbolen en de vlag wil verwijderen, wil de idee verwijderen. Dit is een ijskoude nationalistische oorlogsverklaring tegen de Europese gedachte', mopperde de Oostenrijkse europarlementariër Voggenhuber.

'Achterkamertjespolitiek'.

Ook in de Tweede Kamer moest het kabinet woensdag spitsroeden lopen over haar inzet voor een nieuw Europees Verdrag. De oppositie beklaagde zich over gebrekkige informatie en achterkamertjespolitiek. Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) reageerde geagiteerd. SP en PVV beschuldigen het kabinet ervan alleen 'cosmetische wijzigingen' aan te brengen in de verworpen Grondwet.

GroenLinks en D66 daarentegen vinden dat het kabinet de Grondwet juist te veel uitkleedt. Zij betichtten Timmermans - een van de architecten van de Grondwet - ervan van zijn geloof te zijn gevallen. SP, PVV, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren willen een referendum over een nieuw verdrag. De PvdA is op zich niet tegen, maar laat haar steun afhangen van de uiteindelijke verdragstekst.

Bron: De Volkskrant, 24-05-07


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: