Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 09 augustus 2010 @ 18:47 door herman_dad , 900 keer bekeken

GEEF UW MENING EENS HIEROVER ONDER DIT BLOGBERICHT ALS BEZOEKER EN/0F LEDEN?! DANK!1.gif

Eurocommissaris overweegt invoering EU-belasting

ANP op 09 augustus '10, 16:21, bijgewerkt 09 augustus '10, 17:03
Euro_187431x.jpg
Euromunten (Colourbox)
 
BRUSSEL - Europees commissaris Janusz Lewandowski (Begroting) overweegt de invoering van EU-belastingen. De bijdragen die de lidstaten nu jaarlijks aan Brussel moeten overmaken, kunnen dan omlaag.
 

Lewandowski heeft dat maandag gezegd tegen de zakenkrant Financial Times Deutschland. 

Bezuinigen


Lewandowski wil zijn plannen in september presenteren, als de Europese Commissie zich over de meerjarenbegroting buigt. Hij verwacht steun van de lidstaten. ‘Ik hoor uit verschillende hoofdsteden, waaronder belangrijke zoals Berlijn, dat ze hun EU-bijdrage willen verlagen’, zegt de Poolse eurocommissaris. Bijna alle Europese landen zijn bezig met forse bezuinigingen omdat hun begrotingstekort te hoog is opgelopen door de financiële crisis. 

Op dit moment wordt 75 procent van het EU-budget van circa 140 miljard euro gefinancierd door afdrachten van de lidstaten. De rest komt uit zogeheten eigen middelen van de EU, zoals een deel van de btw-opbrengst.

sloveenseeuros3434_1811921j%281%29.jpg 

Vliegreizen


Belastingheffing door de EU zou mogelijk zijn door bijvoorbeeld heffingen op financiële transacties of vliegreizen, denkt Lewandowski. Voorstellen om banken te laten meebetalen voor de kosten van de crisis zijn al eerder ontwikkeld, maar de meeste lidstaten willen dat de opbrengst naar hun eigen schatkist gaat en niet naar de EU-begroting. Lewandowski laat voor het spekken van de EU-begroting zijn oog ook vallen op de voorziene opbrengsten van de veiling van CO2-emissierechten. 

Geen optie

De reacties op het plan van Lewandowski zijn voorlopig niet hoopgevend voor de eurocommissaris. Het demissionaire Nederlandse kabinet heeft de Europese Commissie al laten weten dat de invoering van een Europese belasting ‘voor Nederland geen optie is’. Ook VVD-Europarlementariër Hans van Baalen ziet helemaal niets in het voorstel. ‘Belastingheffing is een zaak van de lidstaten, dat moet zo blijven’, zegt hij. Het idee van de eurocommissaris dat het heffen van EU-belasting gepaard kan gaan met lagere afdrachten van de lidstaten aan Brussel, spreekt Van Baalen niet aan. ‘De burger wordt er echt niet beter van’, vreest hij. 

 

Ook Derk Jan Eppink, een Nederlander die voor een Belgische partij in het Europees Parlement zit, wijst het plan voor het introduceren van EU-belastingen als ‘onnodig en contraproductief’ af. Eppink werkt aan een burgerinitiatief tegen Europese belastingheffing. 

Bron: De Volkskrant, 09-08-10  Reacties

  • herman_dad
    maandag 27 september 2010, 19:44
    Ja Jeroen, goedenavond, zeker betalen we hier ook al en daarvan gaat er ook een aanzienlijk deel naar de EU al, zie net een nieuwsitemdaarover en dat zal ik even gaan plaatsen, blijft deze club ook up to date....
  • jeroen007
    maandag 27 september 2010, 07:49
    goedemorgens, we betalen toch ook hier in het land van ons al belastingen? dat is toch al heel veel dus? ik denk niet dat ze dat moeten doen zo want van de belasting hier wort toch ook wel een deel weer aan de Europees unie afgegeven? pretige dage voor u nog

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.